15.3.07

LA FALLA, L'ESTACIÓ I EL TREN

Els amics, i sobretot les amigues, de la Falla L'Estació d'Oliva, em van demanar una col·laboració per al llibret de la falla d'enguany. Estan d'aniversari, fan 25 anys. Gustosament, vaig respondre a la seua demanda i ací teniu l'article que ha aparegut.

La Falla, l'Estació i el Tren
La Falla l’Estació està de celebració: enguany fa un quart de segle, 25 anys. Els fallers i les falleres, i de retruc el nostre poble, ho festejaran com toca.
Les Falles a Oliva són una festa totalment consolidada; tant és així que enguany vorà la llum una de nova. I la Falla l’Estació és una institució dins del món faller. Quan vam viure al barri participàvem, i la meua filla va ser Fallera Infantil del Foc. M’agrada, sobretot, que al meu poble hi haja una falla que porte el nom de l’Estació que ja no existeix; és una manera de no perdre la memòria d’allò que va ser el nostre poble, Oliva, en altres temps.
Perquè Oliva tenia tren. Esta afirmació, que per molts no és cap novetat, ho és i molt per a la gent de menys de trenta anys, que no ha vist mai passar cap tren pel nostre poble i que no ha conegut cap edifici destinat a fer el paper d’Estació.
Així és, amigues i amics. Oliva va perdre el seu tren que l’unia amb Carcaixent, Gandia i Dénia fa una trentena d’anys, i fa quasi vint l’edifici de l’antiga Estació. En un primer moment, les autoritats deien que ràpidament es perllongaria la línia que uneix València amb Gandia, però no ha estat així, i continuem aïllats de la resta de la nostra comarca i de la comarca veïna del sud, La Marina.
Jo recorde molt be els temps que el tren parava a la nostra Estació. La via sempre era una fita. Viure a la part de baix, era molt lluny en alguna época, no com ara que el poble s’ha fet gran; creuar les vies era una cosa perillosa i s’havia d’anar amb compte. Anar a Dénia a l’oculista o a Gandia a comprar era fàcil, només havies de pujar al primer tren que passara. El tren li donava importància a Oliva, no érem com altres poblacions veïnes que no en tenien, nosaltres estàvem ben comunicats i això sempre és signe de cosmopolitisme, de modernitat.
Trenta anys després, però, ens trobem a l’alçada d’eixes altres poblacions a les que, en certa mesura, miràvem per damunt del muscle. Ara, nosaltres tampoc tenim tren ni Estació.
Este estat de coses, a hores d’ara, és inexplicable. Oliva es troba immersa en un eix de comunicació, per la costa, que fa que un transport públic com el ferrocarril siga una inversió totalment rendible. La població ho reivindiquem i les autoritats municipals estan d’acord, de forma unànime, en que esta infrastructura és absolutament necessària. No pot ser que des de dalt, des de la Generalitat i el Govern Central ens tinguen abandonats en este tema tan important per a la nostra vida quotidiana.
Així que esperem que Oliva torne a tindre tren i Estació. Un tren modern, adequat als temps actuals, que ajude a vertebrar el nostre territori i que ens done solució als nostres problemes de transport públic i de comunicació amb altres nuclis, per nosaltres estratègics en les nostres relacions comercials, turístiques, familiars, de serveis, etc., com ho són Dénia, Gandia, València...I una Estació nova, intermodal, que aculla el tren i els autobusos, per la que torne a passar gent anant i tornant, que constituesca, una altra vegada, una fita per tots nosaltres.
Mentre tot açò arriba, a Oliva sempre sabrem que érem una ciutat amb tren i Estació, siga quina siga l’edat que tinguem. La Falla l’Estació ens ho recorda, portant el nom d’eixe edifici emblemàtic que tantes activitats cíviques va acollir, en altres temps. Ja fa vint-i-cinc anys que els fallers i les falleres de la Falla l’Estació ho feu i vos desitge que continueu per molt de temps. Hem de plantar la falla al voltant de la nova Estació del tren que passarà per Oliva.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Que eixe tren no estiga ja fet és una vergonya i la prova que els valencians no els importem.Ara davant d'eleccions tornen a prometre que ara si, que es farà, però crec que si no tenim més influència política no ho aconseguirem. Nosaltres si que podem prometre que a partir del 27 de maig, si hi ha canvi, el farem eixe tren i moltes altres infraestructures que necessitem. Però som els únics perquè PP i PSOE ja han demostrat que si no els estibem no es menegen.

Anònim ha dit...

Totalment dºacord amb Lluís. Pepa el govern espanyol és lºestatal, si som nacionalistes valencians el nostre centre no ha de ser mai, ni nominalment, Madrid. Jo en comptes de dir govern central (denominació que inclou als valencians en lºespanyolitat) parlaria de govern espanyol o estatal.