9.3.07

DIA DE LA DONA

Milers de persones vam prendre ahir els carrers de València, en la celebració del Dia de la Dona, per recordar a esta societat el camí que encara ens queda per recórrer fins aconseguir la igualtat real entre homes i dones.
Una gran pancarta amb el lema “El món serà feminista o no serà”, obria la manifestació i en ella ens aplegàvem representants dels partits polítics, de les forces sindicals i de la Plataforma Feminista del P.V. La conquesta dels drets de les dones i l’aprovació, ahir mateix al Senat, de la Llei d’Igualtat, eren els discursos principals de la marxa reivindicativa i festiva.
El BLOC va començar els seus actes commemoratius d’esta data el dia anterior, dimecres, amb una taula rodona al Club Diario Levante, que sota el títol de “Dona i Espai públic” va reunir a la professora del departament de Filosofia del Dret de la Universitat de València, Ruth Mestre, a la Diputada del Scotish National Party, Roseanna Cunningham i a la secretària de l’Euskadi Buru Batzar, del Partit Nacionalista Basc, i membre d'AHOTSAK (dones pel procés de pau en Euskal Herria), Josune Ariztondo. La pregunta que se’ls feia era si realment hi ha un model femení d’entendre i fer política , i com exercir-lo. La conclusió fou que potser sí, però que s’han de prendre precaucions i s’ha d’anar en compte en no repetir errors del model masculí imperant.
Totes elles apuntaven que la solució a la poca presència de dones en la política, passaria per una nova cultura política amb accions específiques que aconseguesquen la igualtat efectiva entre homes i dones i en que és millor centrar eixa defensa en la igualtat de drets. Remarcaven que les dones som el 52% de la població , que estem afectades pels problemes del món igual que els homes i que tenim dret a participar en la búsqueda de solucions, ja que les lleis ens emparen. “Soc més partidària del lobby que del ghetto, que opera des de l’agravi, encara que també són necessaris els espais exclusius de dones per a la reivindicació”, concloïa Josune Ariztondo.
Es van assenyalar com a necessàries les quotes de paritat, per tal de corregir la disfuncionalitat d’un sistema que dificulta l’accés i la permanència de les dones en la política, tot i que estaven d’acord en que esta no era una solució “per se” a tots els problemes de la poca representativitat de les dones en la política.
Per la nit vam sopar a Ca Revolta amb el Bloc Jove, que celebrava la Primera Trobada de Dones del Bloc Jove i on vam poder constatar com està de viu este debat al si de la nostra organització, i la intenció de les dones del BLOC de reforçar el nostre compromís públic.