1.1.07

THE WEST WING



El Ala Oeste de la Casa Blanca és una série de televisió que ha tingut èxit a molts països, però que ací, a l’Estat espanyol, sempre s’ha passat per la xicoteta pantalla de manera irregular, en dies insòlits i hores intempestives.
És una idea original del prestigiós guionista Aaron Sorkin i produïda per un dels més importants productors de Hol·lywood, John Wells i la Warner Bros., que està protagonitzada per Martin Sheen (President Bartlet), Rob Lowe (Sam Seaborn), Allison Janney (C.J. Cregg), Dule Hill (Charlie Young), Janel Moloney (Donna Moss), Richard Schiff (Toby Ziegler), John Spencer (Leo McGarry), Stockard Channing (Abigail Bartlet) i Bradley Whitford (Josh Lyman).
The West Wing narra els successos quotidians viscuts des de la Casa Blanca per un president demócrata dels EEUU i el seu equip. Una quotidianitat que esta feta de xicotetes coses humanes, però també de candents assumptes nacionals i internacionals. Esta ficció mostra a un president culte, preparat, que es troba envoltat d’un equip intel·ligent i treballador. L’àmbit d’acció és l'ala oest de la Casa Blanca, on estan ubicats el Despatx Oval i les oficines dels principals assessors i departaments del govern nord-americà.
Però el que menys importa és que es desenvolupe en la Casa Blanca. La série fa un retrat realista, ni sardònic ni ingenu, del que pot ser una Administració Estatal: el tira i afluixa amb diferents grups de pressió, el dur cop a la ideologia que suposa enfrontar-se amb la realitat, les ànsies de poder, els conflictes personals, la importància de la retòrica, la influència de l’opinió pública a través de les enquestes...
Les càmeres es mouen amb agilitat pels passadissos, les oficines i els salons de l’ala oest de la Casa Blanca, seguint el frenètic ritme de treball dels funcionaris governamentals, mostrant-nos les seues reunions pràctiques i executives, els seus processos per a la presa de decisions, els seus ràpids diàlegs, però també els seus temors, els seus dubtes i els seus errors.
Personalment m’encanta El Ala Oeste de la Casa Blanca, perquè tracta de personatges intel·ligents que intenten resoldre problemes difícils, éssers humans que no són infal·libles, que s’equivoquen ... Persones responsables que intenten fer be el seu treball, brillants individualment però també capaços de treballar en equip.
Formalment, la série és impecable i la més premiada en la història de la televisió nord-americana. Un estil ràpid, bona fotografia, personatges perfectament dibuixats, una magnífica interpretació. Especialment bons són els diàlegs, vibrants, intel·ligents i indirectes, carregats d’ironia de vegades.
Crec que es tracta d’una série que no es poden perdre aquells que treballen vinculats a la política. És ficció, clar. Però és una ficció molt intel·ligent, molt ben feta, que ajuda a pensar i que a més, ensenya. Us la recomane (està en DVD).

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Soc un seguidor (de vegades investigador, per saber si l'ha emeten i quan) d'eixa séria de què parles. I, certament, és magnífica. De lo milloret que s'ha fet mai en televisió.
És una mena de visió de com podria ser, i no és, una administració democràtica, honrada, compromesa, eficaç i humana.
És un bon botó de mostra. Realpolitik, sí, però ideal: com una mena de referent al que aproximar-se.
Amb tot, també oferix posicions política o èticament discutibles. Però això encara augmenta més el seu interés, et pots sentir com a partícep d'una discussió política d'alt nivell, o generar-la: pena de mort, divisió de poders, distribució de la renda, polítiques socials, seguretat social, regulació pública, o privada, de pràctiques sexuals i un llarg etcétera de qüestions que afecten l'opinió pública, tractades amb seriositat.
Feliç any nou.

Marc Arza ha dit...

Sense cap mena de dubte la millor sèrie del moment i una de les millors sobre polítia amb la britanica !Sí ministre!.

Demostra que es pot fer ficció intel.ligent i posa damunt la taula el millor de la política, servei i dedicació.

Valdria la pena fer un congrés sobre política i partits a partir d'episodis de la sèrie. Seria l'excusa perfecta per una bona escola d'estiu.

Fins aviat,
Marc
www.catalunyafastforward.blogspot.com

Anònim ha dit...

thanks for leting me share your blog, ihave been a fan of the series since its beginning and am enjoying the new season .em sap greu que no puc escriure en català però estic en mallorca y m'agradaría parlar amb qualsevol persona sobre aquesta serie. sorry that attempt at catalan took me about 20 minutes and 2 dictionaries