20.1.07

LA PRIMERA VISITA DE CAMPS A BARCELONA



Hui a migdia, s’ha constituït a Barcelona el Patronat de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, reivindicat des de fa més de dos dècades i que fins ara era gestionat exclusivament per l’Estat espanyol; des d’ara endavant tindran representació, també, els governs de Catalunya, del Balears i d’Aragó.
Amb el Patronat s’espera millorar la conservació dels fons i facilitar la investigació històrica i la projecció de la institució.
Este arxiu és un dipòsit documental de l’antiga cancelleria reial de la Corona d’Aragó, i entre els documents valencians més destacats que es troben en ell està el Llibre del Repartiment, i els documents de l’Administració, dia a dia, del període Foral valencià.
L’acte s’ha celebrat al Palau del Lloctinent de Barcelona, rehabilitat per ser la seu de l’Arxiu, i ha estat presidit per la ministra de Cultura, Carmen Calvo, a la que acompanyaven en la foto de família els presidents de Catalunya, José Montilla, del País Valencià, Francisco Camps, de les Balears, Jaume Matas, i d’Aragó, Marcelino Iglesias.
És la primera vegada, des de 1993, que els presidents dels quatre governs es reuneixen i la primera vegada, també, que Francisco Camps va de visita oficial a Barcelona.
Esta primera visita de Camps a Barcelona ho ha estat per un tema cultural i educatiu molt important, però no puc deixar de preguntar-me en quantes ocasions haurà sigut necessari que els representants dels governs valencià i català s’hagueren vist per tractar temes importants pels dos territoris, i no han fet.
Catalunya és la nostra Comunitat autònoma veïna pel nord i per tant la nostra eixida natural cap a Europa. A més d’una llengua, ens uneixen molts altres interessos econòmics, d’infrastructures, culturals, empresarials, etc. En esta situació, allò més normal seria que els representants dels dos governs es visitaren freqüentment, o al menys tant sovint com ho fan Camps i Valcárcel, president de la Comunitat autònoma veïna pel sud, Múrcia.