14.10.07

AIGUA, POR I RUÏNA

Esta festa del 12 d’octubre (dia de la Hispanidad) ens ha deixat al País Valencià, aigua por i ruïna, sobretot a la comarca de la Marina Alta. Poblacions com ara Beniarbeig, El Verger, Els Poblets i Calp, van vore com l’aigua anava pujant dins les seues cases, sense poder fer res. La por i la impotència els dominaria, sense dubte. El riu Girona baixava ple i amb tanta força que va trencar i arrossegar el pont en Beniarbeig i en arribar al Verger i els Poblets, on desemboca, va omplir cases i baixos, va arrossegar i trencar cotxes, va tombar cases i fins i tot va causar la mort per ofegament d’una dona. Terrible.

Com pot ser que en ple segle XXI continuen passant estes coses?. Si, havia plogut molt i en poc temps, sobretot a la capçalera del riu, però ¿no podem evitar, o al menys pal·liar, estos desastres naturals?
Estic segura que el llit del riu no estava prou net, com demostra la quantitat de canyes i altres materials que arrossegava i xocaven contra tot el que trobaven al pas. També estic segura que el tipus de construcció que practiquem, envaint séquies i barrancs per on abans circulava aigua (i esta se’n recorda del camí), té molt a vore amb estes catàstrofes naturals. ¿On estan les actuacions que marca el corresponent pla per a les zones inundables?. O les reforestacions que es fan a les nostres muntanyes on es replanten pocs arbres autòctons que són els que millor fixen la terra i absorbeixen l’aigua.
Moltes són les raons, segurament, que han fet que a alguns pobles de La Marina , este divendres, haja arribat la ruïna, però no se m’acudix cap que siga insalvable, sobre la que no es puga actuar. Només fa falta voluntat política i pressupost.
Ara , esperem que els habitants d’eixos pobles no tarden 25 anys en cobrar les ajudes concedides, com els ha passat a alguns de la Ribera Alta afectats per la pantanada del 82, que a hores d’ara no han cobrat. Estarem ben atents.

2 comentaris:

Plataforma ciutadana ha dit...

La tragèdia del riu Girona es podia haver evitat fàcilment

Soca ha dit...

Per favor, sí. que no passe com en la pantanà que 25 anys després encara dura (cara dura, per part de la'dministració central-espanyola).