4.2.07

FITUR

Hui tanca les seues portes FITUR 2007, la Fira Internacional de Turisme més important de l’estat i la segona del món, després de la ITB de Berlín. En deu pavellons d’IFEMA, el recinte firal de Madrid, es donen cita les empreses turístiques i la representació institucional que compten alguna cosa en el món del turisme, a nivell mundial. Són cinc dies de fira, on els tres primers estan destinats als professionals del sector i els dos últims obri les seues portes al públic en general.

Enguany, entre el 31 de gener i el 4 de febrer, es celebrava la 27a. edició d’esta fira, on s’han congregat 845 expositors directes i 13190 empreses procedents de 170 països/regions, en una superfícies de més de 89000 metres quadrats.
El País Valencià ocupava tot el pavelló número 5 de la fira, amb més de dos mil metres quadrats, on s’agrupava l’oferta de les tres províncies valencianes – fins i tot per promocionar el turisme som provincians!-. Una gran foto de Camps i Obélix (Gerard Depardieu), en la Ciudad de la Luz d’Alacant ocupava un gran mural en el passadís central del nostre pavelló, en un exercici d’egocentrisme que feia que els visitants es preguntaren qui era el que estava en companyia d’Obélix –textual, ho vaig sentir comentar a dos visitants estrangers-.
Que els responsables turístics de la Generalitat aposten fort per Fitur és normal en un país on el turisme constitueix quasi el 15% del PIB i aporta el 15% dels llocs de treball, però queda clar, també, que l’administració turística valenciana necessita una revisió en profunditat i, sobretot, comptar amb el sector.
Actualment, al País Valencià, l’administració turística es troba dispersa: Conselleria de Turisme, Agència Valenciana del Turisme, patronats provincials depenent de les Diputacions, etc. Es fa necessària la creació d’una vice-presidència del Consell que coordine la política turística de la Generalitat, així com també es necessari i urgent l’elaboració d’un Pla Estratègic de Turisme, que s’hauria de fer donant participació al sector, i que hauria de definir les actuacions necessàries en matèria turística en els pròxims anys.
Al nostre país no existeix un model turístic únic i definit, sinó tants models com divers és el País Valencià: turisme de sol i platja, d’interior, turisme rural, de ciutats monumentals, urbà, cultural...I sovint es confon turisme amb construcció. La urbanització del nostre territori al complet, no és bona política turística, si volem un turisme de qualitat. De fet, la competència no la tenim entre els pobles i ciutats del nostre territori sinó amb altres destinacions turístiques que ofereixen qualitat, uns paisatges ben conservats, etc. Per tot això es fa necessari invertir en R+D+I, en la formació del sector, i en potenciar els nostres trets característics com a poble, les nostres festes, les nostres tradicions, la nostra gastronomia.
Durant dos dies, el nostre Secretari General, Enric Morera i jo mateixa, vam estar presents a Fitur donant suport als nostres alcaldes i regidors i regidores. Allí vam estar acompanyant a l’alcalde de El Verger, Manuel Martínez, de Xaló, César Sivera, als nostres regidors d’Oliva, Pau Pérez, de Callosa d’En Sarrià, Vicent Llobell, de Cullera, Ferran Sanz i Pilar Torres, de Gandia, Josep Moya i Marcel•lí Giner, de Peníscola, Isabel Guzmán, de Dénia, Anna Hernández, d’Alcalá de Xivert , Ximo Pitarch, de Benicarló, Josep Manuel Ferrer, de Benicàssim, Josep A. Cassany, de Torreblanca Josep Rubert i al nostre alcaldable per Benidorm, Ramon Antón, junt al president del BLOC i diputat provincial per Castelló, Josep M. Pañella. Tots ells i molts més, treballen incansablement per tal d’aconseguir que el nostre país tinga el turisme de qualitat que ens mereixem i necessitem.
El dijous dia 1, es va celebrar a Fitur el dia de la Comunidad Valenciana, i el president Camps va fer un discurs. He de confessar-vos que el vaig trobar buit de contingut, antic i que reflexava l’esgotament del projecte del PP, també en matèria turística.

1 comentari:

Plataforma ciutadana ha dit...

http://escarbat.blogspot.com/2007/02/nova-edici-de-fitur-fartar-2007.html