10.2.07

LES CASES DE TAMARIT

El Centre històric d’Oliva, és un conjunt de gran interés. En ell trobem les Cases senyorials del Carrer Tamarit, que són un conjunt d’edificis, situats als números 2, 4 i 6, que constitueixen una mostra singular de l’arquitectura valenciana i que van anar evolucionant entre el segle XIV i el segle XIX, cinc segles on podem trobar moments de màxim esplendor en la societat olivana. La importància d’estes cases és capital, ja que són una mostra de la combinació d’elements renaixentistes amb una tendència parcel·lària gòtica, sobretot pel que fa a la construcció dels murs. Constitueixen un dels vestigis més importants de l’arquitectura valenciana de l’època, a més de tindre una finestra gòtica i la representació d’una lògia renaixentista en el sostre.

Les Cases de Tamarit, de propietat particular fins l’any 1997, quan l’Ajuntament les va adquirir, han estat reivindicades durant molt de temps per tal que es rehabilitaren i es dedicaren a un ús públic. El BLOC d’Oliva, sempre ha estat a favor que açò passara i hem mamprés campanyes al llarg dels anys per tal que la institució pública les adquirira i les restaurara.
El procés de recuperació d’estes cases ha estat molt costós: ja en l’any 1983, la Universitat de València i la Universitat Politècnica, van advocar per tal que es recuperaren i s’inclogueren en el Catàleg de Bens Protegits. Mentre tant, les cases anaven deteriorant-se i fins i tot a cop de martell es van destruir elements que, gràcies a les fotografies existents i buscant entre les runes, s’han pogut rehabilitar, com ara l’enteixinat de la vivenda del número 6, del segle XVI, que s’ha reposat al seu lloc original.
Ha estat la Regidoria de Patrimoni Històric, en mans de l’amiga i regidora del BLOC, Imma Seguí, la que ha fet possible l’adquisició i restauració d’este conjunt arquitectònic, tot convencent als distints grups polítics de l’Ajuntament d’Oliva, així com als responsables de la Generalitat, de la urgent necessitat d’actuar sense més demora sobre este complex de gran interés patrimonial. L’arquitecte Miguel del Rey ha estat l’encarregat de dirigir els treballs.
Ara, per fi, les Cases de Tamarit d’Oliva obrin les seues portes. Des de hui i fins el 25 de febrer es faran unes jornades de portes obertes per tal que el públic puga visitar-les i contemplar una exposició sobre la importància d’estos edificis i del procés de la seua rehabilitació. Després, es tancaran per tal de dotar els immobles dels elements necessaris per acollir la Biblioteca Central i el Museu Etnològic de la ciutat, fins la seua inauguració el pròxim mes d’abril.
Felicitats al poble d’Oliva, i molt especialment a Imma Seguí, pel magnífic treball realitzat en este espai que a partir d’ara podrem gaudir tots, olivans i visitants.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Pepa, he anat aquest cap de setmana a visitar-les i he de donar-vos l'enhorabona. S'ha quedat un espai preciós i Oliva guanyarà molt traslladant-hi la Biblioteca.
Felicitats!!

Anònim ha dit...

Fer que els edificis històrics, situats als centres de les poblacions, s'habiliten per un ús públic, és una magnífica idea, ja que ajuda a revitalitzar aquests centres. Conec Oliva (he estiuegat alguns anys) i l'estat de les cases de Tamarit era lamentable. M'alegre, doncs, de la notícia de la seua rehabilitació. La propera vegada que hi passe per Oliva aniré a visitar-les. Bona feina.