27.4.09

25 D'ABRIL


Enguany el BLOC ha celebrat el 25 d’abril al meu poble, Oliva (La Safor), amb tot un seguit d’activitats entre les quals, l’entrega dels Premis Llibertats Nacionals, que l’Executiva Nacional del BLOC atorga cada any.
Hem començat el dia rebent, a l’Oficina de Turisme, a la gent que volia conéixer millor la nostra ciutat, per fer un recorregut pel centre històric, durant el qual hem pogut comptar amb el privilegi dels coneixements d’Imma Seguí, regidora de Patrimoni Històric un grapat d’anys i artífex de què el nostre casc antic estiga en tan bones condicions, haja conservat la trama urbana i tinga un bon número d’edificis importants per un ús públic, com ara el Museu Arqueològic, les torres i els vestigis del Palau dels Centelles, les cases senyorials del carrer Tamarit amb la Biblioteca i el Museu Etnològic, la casa de Gregorio Maians, amb el Museu de vida quotidiana del segle XVIII , la biblioteca infantil, sales d’exposicions i de reunions,, etc, etc. Hem acabat amb una visita a la magnífica exposició sobre la guerra civil i la postguerra, que el grup per la recuperació de la memòria històrica d’Oliva ha preparat amb la col·laboració de la Universitat de València, la FVMP i el Consell Valencià de Cultura.
Satisfets i una mica cansats de caminar, hem arribat a l’Hort de La Bosca, on ens esperava orxata i coca-en-llanda. Allí, companys i companyes d’arreu del País, ens hem aplegat davant la frondosa vegetació mediterrània del parc, per fer l’acte polític i homenatjar a totes les dones i tots els homes que durant els trenta anys d’ajuntaments democràtics, han format part de les llistes electorals nacionalistes. I ho hem fet en les persones d’aquells que van ser elegits en les primeres eleccions municipals de l’any 79: Jesús Puig, alcalde de la Font d’En Carròs, pel PNPV; Miquel Juan i Joan Muñoz, regidors a Tavernes de la Valldigna; Hector Verdú i Xavier Sanz, regidors a Ontinyent; Pep Cabanes, regidor a Sedaví. Tots sis ens han acompanyat hui, però també aquells que no han pogut assistir han tingut el nostre reconeixement, com ara Vicent Pitarch, regidor a Castelló. Amb este senzill homenatge hem volgut manifestar-los el nostre agraïment per ser els primers, els que van obrir foc, els que van propiciar que el nacionalisme valencià haja passat de la dotzena de càrrecs públics que va obtindre l’any 79, als més de tres-cents que a hores d’ara ens representen als ajuntaments valencians. Ha estat un acte emotiu que ha tancat el so de la Muixeranga, per posat punt final al parlament del Secretari General del BLOC i Diputat a les Corts, Enric Morera.
Un dinar a un restaurant de la platja ha estat el colofó d’un dia festiu i reivindicatiu, al que només li ha faltat una mica de sol.

13.4.09

EUROPA

Estem a les portes d’unes eleccions europees. Triarem, el proper 7 de juny, els i les nostres representants al Parlament Europeu, aquelles persones que creguem que van a defensar millor els nostres interessos com a europeus i europees, sense renunciar a la nostra condició de valencianes i valencians. Per això, Europa ens ha interessat sempre als valencians, bé com a mercat on posar els nostres productes, on anar a treballar, però també com a paisatge cultural. I com a espai comú, on els valencians i les valencianes puguem estar presents com un país, com una regió europea que té molt a aportar al conjunt.
Però estar presents al centre de les decisions que es prenen a la Unió Europea, i que ens afecten i molt, significa, també, tindre algú que hi mire per nosaltres i el nostre territori.
A finals del mes passat, i per tercera vegada en esta legislatura, l’Eurocambra va condemnar el model de desenvolupament urbanístic de la Comunitat Valenciana i, en general, d’Espanya. El Parlament Europeu va aprovar una resolució sobre l’urbanisme massiu i el seu impacte sobre els drets individuals dels ciutadans europeus, el medi ambient i l’aplicació del dret comunitari, la ponent de la qual va ser l’eurodiputada danesa de Els Verds, Margrete AuKen.
La llavor d’esta tercera resolució de l’Informe AuKen, es troba en la Comunitat Valenciana, d’on procedeixen la gran majoria dels milers de queixes que ha rebut el Comitè de Peticions del Parlament Europeu: costes destruïdes pel ciment i el formigó, en l’última dècada, cosa que perjudica al turisme de qualitat, però també a la identitat, el medi ambient i el llegat cultural i arqueològic; alarmant falta de confiança, i per tant indefensió, davant del sistema judicial per part dels ciutadans afectats per les urbanitzacions massives; formes endèmiques de corrupció lligades a la construcció, la principal víctima de la qual és el ciutadà, però que també ha ocasionat pèrdues substancials al govern; crítiques a la Llei Reguladora de l’Activitat Urbanística (LRAU) i a la Llei Urbanística Valenciana (LUV), totes dues davant del Tribunal de Justícia de Luxemburg per incomplir la legislació europea sobre contractes públics...
Davant d’estes afirmacions, tan greus, de l’Informe AuKen, el PP i el PSOE presenten sengles resolucions alternatives al plenari, per tal de modificar el crític text d’Auken, però van fracassar estrepitosament i l’informe es va aprovar, tal qual. Qui diu que el PP i el PSOE no es posen d’acord en res?. Ara, la gran excusa és que l’informe està polititzat!!. Què fan 785 diputats, polítics, fent política al Parlament Europeu?, deuen pensar els del PPSOE. Tot plegat, i com hem vist estos dies al País Basc, i abans a Navarra, demostra que tots dos partits, PP i PSOE, comparteixen moltes coses; si més no un model d’Estat en que els valencians i les valencians juguem un paper subaltern.
Tornant al principi. Perquè volem nosaltres tindre a Europa uns representants, que sempre actuen com a PP o com a PSOE, i mai com a valencians?.
Apunteu-vos al Grup de suport a Enric Nomdedéu al Facebook. Tots guanyarem si finalment hi ha valencians que actuen com a tal a totes les institucions, i clar està, a l’europea.

9.4.09

FONT DE MORA, DIMISSIÓ

La Plataforma per la Defensa de l’Ensenyament Públic, ens convoca a una vaga a l’ensenyament el dia 28 d’abril. Poques vegades he trobat tantes raons per adherir-me a una mobilització, com en esta ocasió. L’educació pública, al País Valencià, es troba en una situació que fa pena i, durant mesos, la Plataforma ha estat negociant les seues reivindicacions amb la Conselleria d’Educació, sense que a hores d’ara hi haja un resultat satisfactori per la majoria de demandes, necessàries per millorar la qualitat del nostre ensenyament. En estos moments, la Conselleria ajorna la creació de la xarxa de centres d’educació infantil de 0-3 anys, no es rectifica de manera visible el disbarat d’Educació per la Ciutadania, no s’aborden, deliberadament, ni la revisió de plantilles ni la modificació de la norma d’admissió d’alumnes, no es vol pactar el mapa escolar i per tant la construcció de nous centres que suposen la desaparició dels barracons, no s’assegura l’ensenyament en valencià, ni s’aborda de cap manera l’altíssim índex de fracàs escolar que patim..., per citar només algunes de les raons que han dut a la Plataforma a proposar tot un seguit de mobilitzacions que culminaran en la jornada de vaga del 28-A.
Ara fa una setmana es coneixien les xifres creuades entre el Ministeri d’Educació i l’INE, i la dada era alarmant pel que fa al fracàs escolar al País Valencià: vora el 40% de l’alumnat valencià d’ESO abandona els estudis i no obté el corresponent certificat acadèmic. La mitjana a Espanya és d’un 30,8%. Les tres províncies valencianes es troben entre les 9 amb pitjors resultats educatius a tot l’estat espanyol.
Front a estes dades, i a les necessitats, reals i urgents, de canvis en la política educativa, el Conseller d’Educació, Alejandro Font de Mora, s’entesta en no negociar seriosament amb la comunitat educativa i manté sense canvis la seua política. Això si, d’ocurrències gracioses, en té moltes: EpC en anglés, l’uniforme escolar, el xinés mandarí... I mala llet, sinó mireu l’expedient que li han obert al director de l’IES Las Norias de Monfort, per posar en el centre un retrat del Conseller cap per avall, per protestar de la política educativa del Consell.
Crec que és una obvietat que per al Consell i el seu President, Francisco Camps, la qualitat de l’ensenyament públic valencià no és una prioritat. Al contrari del que passa en qualsevol societat avançada, per les quals la formació dels seus joves és allò més important, ací, a casa nostra, patim un govern amb majoria absoluta del Partit Popular, al qual li dóna igual el futur dels nostres fills i filles.
Sense dubte, donaré suport a totes les mobilitzacions promogudes per la Plataforma, i cridaré, segur que amb altres molts milers de persones, FONT DE MORA, DIMISSIÓ!! CAMPS, DIMISSIÓ!!.