12.7.09

MOROS I CRISTIANS

Ja estem a vespres de la festa de Moros i Cristians a Oliva. Comença poc a poc. Durant setmanes van guspirejant els actes, que obrin boca als 4 dies grans de la festa, de dijous a diumenge, sempre el tercer del mes de juliol, enguany del 16 al 19.
Ahir, dissabte al matí, va tindre lloc l’Esmorzar Fester al Passeig Gregori Maians. La Federació de Moros i Cristians d’Oliva, distingeix en este acte a una persona, vinculada a la Festa, que haja contribuït amb la seua tasca a fer-la més gran. En esta ocasió, la distinció ha recaigut en Rafa, el meu home, que durant 4 anys, del 95 al 99, va presidir la Junta Central. En un acte senzill, però molt emotiu, li van fer entrega de la placa, feta artesanalment per l’amic Manolo Arnal, home clau en estes festes, que l’acredita com el premiat l’any 2009. Rafa, en un sentit parlament, els va agrair la distinció i va remarcar com la seua participació en este moviment cívic, tan important i nombrós a la ciutat, l’ha ajudat a integrar-se a Oliva.
Per la nit, gran espectacle de presentació dels càrrecs de la festa. Enguany, la Filà Pirates, que celebra els 60 anys d’existència, ostenta la capitania cristiana, amb Andrés Fuster com a Capità i Paco Falgàs com a Ambaixador, tots dos provinents de famílies amb una llarga tradició en la pirateria olivana. El bàndol Moro, està liderat pels Mudèjars, amb Salva Ferrer com a Capità i David Veiguela com a Ambaixador. Tots, acompanyats dels abanderats i les abanderades de les 12 filades, i els seus presidents i presidentes, van desfilar per l’escenari, lluint impressionants i fastuoses vestimentes. Després, sopar a la cabila Tuareg, la nostra, i festa posterior amb una magnífica xaranga.
Un cap de setmana de prolegòmens de la festa que començarà dijous que ve i que enguany celebrarem amb l'alegria de la declaració de les Festes de Motos i Cristians d'Oliva com a Festa d'Interés Turístic Autonòmic.
No sentiu ja el sò dels timbals i l’olor del putxero?. Intentarem gaudir al màxim i carregar piles, perquè com diuen per ací, la vida són quatre dies...dijous, divendres, dissabte i diumenge de moros i cristians. Si s’acosteu a la nostra cabila, esteu convidats a burret.