21.2.08

KOSOVO: DORMINT AMB L'ENEMIC

La posició del govern d'Espanya en el procés de Kosovo em sembla lamentable. Amagar-se en una institució constituïda amb les regles pròpies de la Guerra Freda, en un assumpte que res té a vore amb la guerra, una institució en la que governs com ara el de Putin, o com el de Bush, tenen dret a veto, és una excusa molt dolenta. Amb el dret a veto de Rússia ja se sap que l'ONU no donarà el vist-i-plau a l'emancipació kosovar. El que ha fet ara Kosovo, però, no és cap declaració de guerra, sinó una pacífica declaració d'independència, defensiva, per mitjà d'un òrgan de representació popular: el seu parlament. Un parlament declara la independència del poble al que representa: no veig on és el conflicte que ha de dictaminar l'ONU; aleshores, ¿quin problema té el govern d'Espanya en reconéixer la legitimitat de l'acció del parlament kosovar?
El govern del PSOE i l'oposició del PP s'han afanyat en assenyalar que el cas de Kosovo no té res a vore amb els casos de Catalunya o el País Basc. Com tampoc el tenia el cas d'Irlanda, quan es tractava de negociacions. Vaja, que res del que passa enlloc és idèntic al que passa en Espanya. Puc assumir-ho, això: cada realitat sociopolítica és específica i, potser, intransferible. Però, aleshores, si la diferència entre Kosovo i els casos al territori espanyol és tan evident per als dirigents d'Espanya, ¿quin problema tenen en reconéixer la legitimitat de l'acció del parlament kosovar?
Fa anys que tropes de l'OTAN són a Kosovo. La raó és que el govern serbi va suspendre el seu estatut d'autonomia i, davant les protestes de la població kosovar, va enviar el seu exercit, el serbi. L'OTAN va enviar forces per evitar un altre genocidi de Milosevic. Això passava fa molt poc temps, a finals dels anys noranta. No és fàcil que la població kosovar torne a confiar en un govern que li envia l'exèrcit per reprimir les seues reivindicacions; i demanar-li que confie em sembla cínic, insolidari i hipòcrita. ¿Una agressió violenta no és raó suficient per donar suport a l'emancipació? ¿Quantes agressions violentes s'han de suportar per tindre dret a l'emancipació?
Per tant, la proposta del govern d'Espanya per a Kosovo és èticament insostenible, lògicament indefensable i operativament impracticable. En definitiva, lamentable.