5.12.07

EUROPEUS I EUROPEISTES

Els valencians som europeus. Això ningú ho pot posar en dubte. La nostra història no s'entén sense esta perspectiva i voluntat. Hem estat un poble de pas, d'acollida. És més, moltes cultures han deixat la seua empremta a les nostres terres. I és que la nostra posició geogràfica i estratègica a la Mediterrània occidental he fet del nostre país un lloc de pas obert i integrador. Això sí, sempre amb la idea d’Europa com a horitzó de futur.

A tall d’exemple, durant el franquisme, una de les poques entrades de divises la va constituir l’exportació de taronges valencianes. Fins i tot, l'obertura dels mercats europeus per als nostres cítrics –una acció empresarial extraordinària que podem qualificar com a decisiva per a la nostra economia– té molt a veure amb el caràcter emprenedor del nostre poble i la seua vocació europea. Amb tot, la nostra incorporació a la Comunitat Econòmica Europea, ara Unió Europea, aquell any 1986, va suposar un enorme sacrifici per al sector citrícola amb la imposició d'un període transitori excessiu. Vull dir amb això que, a pesar de la nostra vocació europeista, els interessos estratègics valencians sempre han estat deixats de banda pel govern central, el qual s'ha estimat utilitzar-los com a moneda de canvi en benefici d'altres sectors espanyols.
Volem una Europa unida però alhora diversa, que respecte la realitat de les regions europees i els pobles sense estat. Una Europa, en efecte, que potencie el paper institucional del Comité de les Regions i que, en base al principi de subsidiaritat, tinga en compte les regions europees que, com la nostra, tenen competències polítiques i econòmiques a l’hora de prendre decisions que afecten el seu futur. No és cap utopia això. Els länders alemanys o les regions holandeses les tenen atribuïdes.
Hui, les i els valencians tenim nous horitzons. Amb una Europa de 25 estats i 465 milions de ciutadans, se'ns plantegen nous reptes. També en política europea ens caldrà trobar consensos entre les forces polítiques i institucions valencianes.