11.12.07

COMARQUES CENTRALS VALENCIANES

Amb els moviments modernitzadors de la societat valenciana que tenen els seus orígens en la segona meitat dels anys 60, i amb l’arribada de la democràcia, es posa de manifest la necessitat d’enfortir la vertebració del territori valencià, reconeixent el fet comarcal i la necessitat de crear àrees funcionals de caràcter regional. En este sentit, les Comarques Centrals Valencianes (CCV) van ser, per a la majoria dels estudiosos, un cas paradigmàtic d’este procés. Perquè en cap altre lloc del territori valencià, existeix un espai regional, culturalment i lingüísticament tan homogeni i econòmicament tan dinàmic, on la població i els recursos naturals i econòmics s’assenten sobre la totalitat d’un territori cohesionat per importants ciutats de tipus mitjà, com són, entre d’altres: Albaida, Alcoi, Benissa, Calp, Cocentaina, Dénia, Gandia, Ibi, Oliva, Ontinyent, Tavernes de Valldigna, Xàbia i Xàtiva.

La regió o agrupació de comarques - l'Alcoià, la Costera, el Comtat, les Marines, la Safor i la Vall d'Albaida - conformen un espai humà, geogràfic, cultural i econòmic, suficientment ampli i divers per permetre un desenvolupament coordinat que accepte i promocione els recursos allà on es troben, tot beneficiant-ne, al mateix temps, el conjunt de la regió.
Per altra banda, la regió que estem delimitant, per la seua especial situació entre les connurbacions de València-l’Horta i Alacant-Elx, i el fet de mantenir un gran equilibri poblacional i productiu, tant a l’interior com a la costa, li dóna un valor afegit molt important, que és el de fer de frontissa en la vertebració de l’estret i llarg territori valencià.
La regió de les CCV es caracteritza per un elevat grau de complementarietat econòmica ( industrial a l'interior, i comercial i turística a la costa), per un territori ben vertebrat per una homogènia xarxa de ciutats mitjanes, presenta una població (més de 600.000 habitants, el 14% del país) i una diversificació productiva suficientment ampla per a permetre el disseny de polítiques d'actuació globals. Gaudeix d'una elevada capacitat empresarial i una dinàmica innovadora superior a la mitjana valenciana. Les CCV generen el 29% del PIB de tot el País València.
La societat te un clar sentiment de pertinença a este territori i a la cultura valenciana, manté un elevat nivell d’associacionisme i comparteix uns valors i uns referents socials molt lligats a la idea de modernitat i progrés. Per altra banda, la no existència de grans àrees metropolitanes, sinó de grans espais naturals i rurals, permet un equilibri respectuós entre els espais naturals i el món urbà que constitueix un altre dels actius importants de l’àrea de cara a mantenir la qualitat de vida dels ciutadans i un desenvolupament econòmic sostenible.
No es tracta de crear la quarta província, entre altres raons perquè gran part dels agents que participem en el projecte no pensem que la divisió provincial siga la més adequada, ara i açí, per donar resposta a la problemàtica a que ens enfrontem.
El 17 de febrer de 1999 va ser constituït el Consorci de les Comarques Centrals Valencianes, una institució creada per a establir les accions necessàries i afavorir la cohesió social, la promoció econòmica, cultural i mediambiental d’este espai territorial. Ara, però, el funcionament institucional del Consorci de les Comarques Centrals Valencianes està totalment paralitzat des del mes de juliol del 2002, incomplint-se sistemàticament els seus estatuts.
Per tractar sobre el futur del Consorci de les Comarques Centrals Valencianes el BLOC i el sindicat Comissions Obreres hem organitzat un acte el proper dijous, 13 de desembre, a les 19’00 hores, a la Seu de FOREM d’Ontinyent, en el qual contarem amb la participació de representants del món universitari, econòmic i social que ens aportaran la seua visió sobre el futur de l’ordenació del territori valencià. Esteu tots i totes convidats i convidades a este important acte.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Las Comarcas Centrales Andaluzas lo tienen peor. Y, en general, todos los andaluces. Entrad en:

www.ucronia1808.blogspot.com

y lo vereis claro.

Una altra història fou/és/serà possible.

Amb ironia i bon humor també s'hi fa país.

Signat: Ucronia 1808