23.8.07

ESCÒCIA: CAP A LA INDEPENDÈNCIA?

M’interessa molt el que està passant a Escòcia. Que un país proper, en ple segle XXI tinga una govern independentista, de l’Scotisch National Party (SNP), disposat a iniciar un debat a nivell nacional sobre la seua sobirania i una negociació amb el govern del Regne Unit sobre el seu futur, em sembla molt engrescador. Desgraciadament els periòdics estatals espanyols no prodiguen les informacions sobre el que està passant a esta regió europea; només he llegit alguna cosa interessant a l’Avui i La Vanguardia

En només cent dies de govern de l’SNP a Escòcia -recordem que van guanyar les eleccions per només un diputat-, este partit ha pujat 15 punts percentuals en intenció de vot. El seu líder i primer ministre, Alex Salmond, vol aprofitar el creixement de confiança més gran que ha aconseguit mai un govern escocés, en un període de temps tan curt , per posar al primer pla de l’agenda política la independència d’Escòcia.
L’executiu escocés ha anunciat la imminent publicació d’un document oficial, Decidim el futur d’Escòcia: responsabilitat i independència en el mon de hui. El document posa, en 60 pàgines, les bases sobre el debat nacional que s’ha de produir al voltant de les negociacions que s’hauran d’obrir amb el govern britànic, amb l’objectiu que Escòcia esdevinga un Estat independent. Són els primers passos per iniciar el debat oficial que volen concloga en un referèndum d’autodeterminació previst per al 2010.
El repte de Salmond i el seu gabinet es convéncer al 48% dels escocesos que els donen suport, que l’independència és la millor opció per al país, perquè a hores d’ara només un 31% dels ciutadans estan a favor de la secessió. (Déu ni do!). I ho fan aplicant mesures i gestos moderats en economia i educació, principalment. Segons les enquestes, un 40% dels escocesos es declaren satisfets o molt satisfets amb les polítiques del SNP al govern i veuen positiva una autonomia fiscal més gran d’Escòcia.
L’oposició de laboristes i liberals sembla tèbia, però asseguren que “Escòcia té millors perspectives com a part integrant del Regne Unit”. Salmond aprofita la seua popularitat per prémer l’accelerador.
Veurem com va evolucionant tot. Ho seguiré amb interés.