1.7.07

NOU CONSELL

Francisco Camps ha nomenat un nou govern, el nou Consell que ha de gestionar els nostres assumptes públics en els propers anys.
El divendres al matí vaig acompanyar el nostre Secretari General i Diputat, Enric Morera, al Palau de la Generalitat, i vaig poder contemplar en directe el jurament (tots van jurar) dels nous Consellers i Conselleres. El Saló de Corts o Sala Nova, l’estança més important del Palau, va acollir l’acte. Entre el públic, el Delegat del Govern (l’únic càrrec socialista present), el President del Consell Valencià de Cultura, la Presidenta de les Corts, familiars dels nous consellers i conselleres, els que no repetiran en el càrrec i molts, molts, a l’espera de destí en el segon escaló de l’Administració de la Generalitat Valenciana.
El nou govern està format per els que, a partir d’ara, seran els responsables de les 14 conselleries en que Camps ha organitzat l’acció política, tres d’elles convertides en vice-presidències en mans de Vicente Rambla, Gerardo Camps i l’ultracatòlic Juan Cotino, homes forts del nou govern. Noves cares i altres ja molt conegudes, com la de Rafael Blasco, nou conseller d’Immigració i Ciutadania, un supervivent on els haja. En general, pareix un Consell de baix perfil polític i poc conflictiu, on sembla que el que ha primat per a l’elecció és la fidelitat a Camps (no hi ha cap Zaplanista). Però tampoc se li veu al nou govern un gran perfil tècnic. Com a mostra la nova Consellera de Turisme, Angèlica Such, experta en polítiques de família, i aliena fins ara al que ha sigut la política turística; això si, és de Benidorm!.
La Llei d’Igualtat i les Polítiques de Paritat se les ha botat impunement Francisco Camps. De 14 conselleries, només 4 dones són titulars d’una: Turisme, Cultura, Agricultura i Indústria i Innovació. I cap vice-presidència està en mans d’una dona.
Temps tindrem de conéixer als nous consellers i conselleres. D’alguns d’ells i d’algunes d’elles ja tenim notícia d’alguna malifeta del passat, com a responsables autonòmics o municipals. Valga com a exemple el fet que la nova Consellera de Cultura, Trinidat Miró, es va carregar les magnífiques Jornades de Sociolingüística que es feien a Alcoi, sent Regidora de Cultura d’eixa ciutat.
Tinc la impressió que en vorem de bones en este període polític que tenim al damunt.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Si, Pepa, un govern fluix i en veurem de tots els colors. No podrieu recórrer això de les dones per la llei de paritat?

Bon Dia Comunicacio SL ha dit...

Bé, el tema de l'America's Cup m'ha portat a pensar una serie d'assumptes en relació concreta i específica amb la política portuaria de València ciutat.

Vajen per davant les següents reflexions.

- El BLOC és i vol aparèixer com un partit valencià, en pro dels valencians i no demagògic i despegat de la nostra realitat. Això vol dir que en els temes que ens afecten ha de tindre idées concretes i ser oposició amb voluntat de govern i no ser identificat amb la crítica fàcil i dogmàtica. Som seriosos, realistes i llestos per a governar.

- El País Valencià és un territori costaner, netament mediterrani i que depèn d'eixa situació geogràfica per a moltes coses. És per tant necessari i forçòs que tanmateix a nivell del cap i casal com de la socioconomía del nostre país el tema de la gestió de la nostra façana i recursos litorals siga desenvolupada amb inteligència.

Jo crec que el BLOC en allò que respecta al tema que ens ocupa ha de ser clar, responsable i profesional, generant confiança entre els valencians. Vivim un temps en el qual el port de València i els esports nautics amb tot allò de la America's Cup i l'ampliació del port comercial de càrrega i l'apertura de València al mar s'han posat en els seients davanters de la nostra imatge, economía i fins i tot urbanisme.

Crec que el BLOC hauria de felicitar i mostrar la seua alegria perque tot allò relatiu a la Copa America ha eixit molt bé i ha mobilitzat quantitats impensables d'aficcionats ací i sobretot arreu del món. Ara bé, el BLOC no es complau en allò superficial i en té un model de territori i de ciutat i vol actuar amb responsabilitat per aprofitar tot açò en benefici del valencians.

A) Ens alegrem, com han fet moltíssims valencians, del triomf de l'Alinghi i de que hajam sigut aparador visible a tot el planeta. Però també és veritat que ara i ja fa temps el Govern Valencià ha de ser responsable amb eixa conjuntura i fer els seus deures: recolzar l'esport, l'afició de base i per quantitats que en les arques públiques sonen ridícules hauria de no fixar-se solament en les èl·lits i grans esdeveniments i actuar amb responsabilitat com n'han fet altres governs europeus i promoure escoletes de vela, estudis de navegació per a escolars, la protecció del medi marí, la importància i el privilegi responsable de viure amb una gran façana marina que no és tan sols un solar per a turistes de la meseta.

Al voltant de la nàutica n'hi ha drassanes, fabricants de vaixells, barris mariners, tradicions, aficcionats a la vela i barcs de motors, regates, serveis, mecànics, ports, esportistes, tota una socioeconomía i una forma de gaudir el medi que encara no ha desenvolupat ningú a Espanya. Països com França -no digam Regne Unit- han fet del sector nàutic un bon negoci obert a classes socials cada vegada més àmplies i han obert el seu territori a la mar des dels anys setanta amb molt d'èxit turístic, esportiu però també en un augment de l'interés per la conservació i posada en valor del seu litoral (mireu el Conservatoire du littoral).

Felicitem a l'Alinghi, la Copa, la nostra futura candidatura, lo bé que han respost els valencians com suporters de l'esdeveniment i, per tant, reclamem políticament al Govern Valencià que siga inteligent i que aprofite l'ocasió i no es quede en allò superficial i fàcil i traga profit per al nostre país, espentant el sector. Tenim diversos exemples respectuosos amb el medi ambient.

B) El Port de València depèn d'una Autoritat portuaria, entitat depenent de l'Administració Autonòmica. Inclou diversos ports comercials o de transport (Sagunt, Gandía).
El Port del cap i casal en té una importantíssima problemàtica: si vol ser rendible i competitiu per a les grans exportacions ha de convertir-se cada vegada més en un superport, que és allò que demana la política europea de ports i el comerç. Això suposa incrementar els espais destinats a ZAL, és a dir almagatzem de contenidors, accés de mercaderies, transport pesant, etc., aspectes tots ells poc compatibles amb l'urbanisme i el manteniment o restauració de la nostra façana litoral o fins i tot de part de l'Horta sud.

El BLOC, tal i com demanen les autoritats esportives demana que el Govern Valencià en simptonia amb el Govern de l'Estat, potèncie l'alternativa de derivar una part del trànsit de mercaderies i contenidors al Port de Sagunt en el qual no és problema solucionar l'accés ferroviari, com hauria de fer València, tallant la connexió port-ciutat, així com l'acomodació de zones logístiques (contenidors i camions). El que cal buscar és per tant una decidida i major apertura de la capital a l'espai marítim de qualitat.

C) La ciutat n'ha viscut tradicionalmente mal imbricada amb el seu grau. El BLOC demana que es facen les actuacions urbanístiques pertinents per a que el centre, la part més nucliar de la ciutat arribe amb projectes de qualitat, moderns i amplis (no merament especulatius ni de conjuntura) a la seua costa i port. Per ad això cal crear entitats de concert amb els ajuntaments veïns (Alboraia, etc) perque conseguisquen que la part costanera de la metròpoli tinga un aspecte valuòs, de nivell i amb imatge atractiva (un exemple sería el model seguit a Barcelona amb la platja del Bogatell fins Fòrum de les cultures). Això no pot equivaldre a enderrocar els elements o racons amb valor arquitectònic o pimtoresc, sinó fer un acurada i ben pensada actuació en la part de Malvarrosa, Cabanyal, Horts de la Punta, etc... suposem que l'ajuntament de València a estes altures ja haurà de tindre esta planificació acurada molt avançada. El BLOC està disposat a opinar i col·laborar en allò que considere d'interés general i positiu.

Si algú vol donar opinions que facen vore que a més dels pp.cc, símbols i quaderns d'ideòlegs nacionalistes podem governar i pintar un esboç del país que volem i com ens preocupem per governar que afegeixca la seua opinió concreta i constructiva. No és això el que tantes vegades reclamem????