16.7.07

CRISI EN COMPROMÍS

Estos dies, Compromís pel País Valencià es veu immers en una crisi que afecta al Grup Parlamentari sorgit de les eleccions del passat 27 de maig. El detonant ha estat la designació del representant davant del Consell d’Administració de la RTVV. Però la cosa ve de més lluny. Anem a pams.

Després de les eleccions, s’hauria d’haver reunit la Comissió Política de la coalició formada pels representants de totes les forces polítiques signants del Compromís. Era convenient per molts motius. Per un costat per tal d’analitzar a fons els resultats electorals , però sobretot perquè davant la constitució del grup parlamentari i les designacions a realitzar al principi de la legislatura, feien necessari un intercanvi d’opinions i consensuar perfils polítics per als distints càrrecs. Però no, la Comissió Política no s’ha reunit fins el dia 10 de juliol, pràcticament mes i mig després de les eleccions. Tard i mal.
Mentre, es va nomenar la Síndica del Grup, Glòria Marcos (EU), i el Síndic adjunt, Enric Morera (BLOC). En el grup parlamentari no va haver acord respecte del nomenament del segon síndic adjunt, però Marcos va nomenar Lluís Torró, cap de llista per Alacant del Compromís, unilateralment, sense comptar amb l’aprovació dels demés diputats i diputades del Grup.
També, els òrgans d’EU proposen Amadeu Sanchis, cap de llista de EU a la ciutat de València en les últimes eleccions municipals, com a representant de la coalició al Consell d’Administració de RTVV. Des del BLOC els vam notificar, verbal i per escrit, als companys i companyes d’EU, que no ens semblava la persona adequada per a eixe càrrec per moltes raons, però fonamentalment perquè pensem que una persona que es va negar a fer el Compromís a la ciutat de València i després es va quedar fora de l’Ajuntament, no era la més adequada per representar la coalició. Però a més, per coherència política: el programa electoral d’EU parlava de fer eixe nomenament d’acord amb el Consell de l’Audiovisual i amb un perfil professional i no partidista. És la mateixa opinió que tenen els sindicats i la mateixa Unió de Periodistes. No pot ser que protestem perquè el Consell de RTVV és partidista i el PP el controla, i després nosaltres nomenem una persona de partit (del PC) que no té res a vore des del punt de vista professional amb els mitjans de comunicació. És una flagrant contradicció i falta de coherència política.
Ara, el més greu d’esta qüestió és que Glòria Marcos, en la reunió del Grup Parlamentari, es negue a què es vote la proposta per por a perdre-la. La greu crisi interna que pateix EU no pot influir en la democràcia interna , necessària, en el Grup Parlamentari de Compromís.
Malament anem si les decisions al si de Compromís s’han de prendre sense comptar amb totes les forces que el conformem. Des del BLOC no estem acostumats a eixa manera, dictatorial, de funcionar.

9 comentaris:

Juli Just ha dit...

I encara podriem afegir més dades al teu més que correcte (per la seua objectivitat i la seua educació) anàlisi. Al capdavall està reflectint-se al si del grup parlamentari una batalla que està lliurant-se per fer-se amb la direcció d'IU (federal - espanyola). Els sectors fidels a Llamazares contra els que volen jubilar-lo. Eixa batalla explica -encara que no solament- l'actitud del sector majoritari d'EU en tot allò que ha afectat i afecta al Compromís. Així, que no ens vinga Sixto a dir-nos que el Bloc estem fent com fa vint anys va fer UPV. Allò que haurien de fer és resoldre els seus problemes de la manera més íntima possible i complir la lletra i l'esperit del pacte pel Compromís. I si allò que més s'estimen és esquintzar-se (entre ells) i oblidar-se'n del pacte (el sector majoritari: PCE, Glòria & cia), que ho expliquen clarament als ciutadans i ens deixen començar a fer feina.

Anònim ha dit...

Dins dels acords de les forçes signants del Compromís pel País Valencià, s'estipula que "correspondrà a EUPV el nomenament del representants del Grup Parlamentari en Consells i altres entitats en el mateix nombre dels nomenats actualment". Aquest acord incloeix per tant al únic representant del Grup Parlamentari al Consell de RTVV, que haurà de ser triat únicament per Esquerra Unida.

Tot lo demés, es justificar lo injustificable. Us heu carregar el Compromís.

Heu superat el record de la UPV al 1987, felicitats

Anònim ha dit...

Vicent per favor no fem demagògia, i també es dia que la persona elegida havia de ser una persona independent que fora un especialista sobre la comunicació... cosa que Amadeu Sanchis no té ni idea sobre els temes de la comunicació.
El Compromís dia que el Cosell de RTV hauria d'estar format per persones independents per fer una tele plural i això és lo que el Bloc vol que es respete, una cosa que estava al programa i no podem enganyar a la gent que ens vota predicant una cosa i fent un altra.

Des del el Bloc s'ha demostrat que es vol un canal9 plural i independent cosa que EU, PP I PSOE no volen.
No vaig a dir que el Bloc tinga raó però EU tampoc.

Anònim ha dit...

Amb el Compromís, ens baixarem els pantalons...
Ja n'hi ha prou.
Més enllà és pagar també el llit.
La lletra del pacte pot dir Missa, si no es busca consens i ser respectuós amb l'esperit del pacte: perfil professional per a la tele.
Lo demés és assegurar-se la "cadireta".
No, amics, no. El meu vot a Compromís no era un vot perquè els diputats del Bloc (els meus) feren seguidisme de Marcos i el Partido Comunista (?) i li arreglaren les bajoquetes als de EU. El meu vot era per a fer política de baix cap a dalt.
Crec que Xambó li pega un llavat a Sanchis, ho sent, però així és.
Endavant, Bloc.

Anònim ha dit...

Pepa, no parlaré del que dius perquè qualsevol actució política sempre, sempre, té justificació per part de qui la fa. (d'altra manera, el PP o Ciutadans, o... no podríen existir)
Però vull comentar el final del teu escrit: "...no estem acostumats a eixa manera, dictatorial, de funcionar".
Bo, açò no és cert, quan la direcció del Bloc es veu en perill també adopta aquesta "manera, dictatorial, de funcionar". Ho practicà a dojo Pere Major, ho heu practicat vosaltres amb membres i col.lectius del partit i ho heu seguit practicant desprè d'eixe mal pacte, el seu fracàs electoral i les seues conseqüencies.
La "manera, dictatorial de funcionar" sempre és una apreciació "de fora estant" i només ho és si té contestació. Si tots estan d'acord no hi ha "manera, dictatorial, de funcionar" (no cal que et diga que desprès de la guerra, la intel.lectualitat europea, fins i tot, Sartre, no hi veia "manera, dictatorial, de funcionar" a l'URSS.
El nacionalisme valencià segueix estant mancat de discurs polític i, ai, la direcció actual del Bloc no ha estat capaç de construir-lo i no és maniobrant a les Corts com el podreu construir.

P.S. Estaràs errada si creus que sóc un "enemic" del Bloc, o de la seua direcció, o un submarí de.....

Anònim ha dit...

Si voleu guanyar aquesta "batalla", una suggerència:
EU té absoluta necessitat dels diners que li generen les Corts. Si els expulseu no hi ha diners. Com ja esteu ficats en farina oferiu-los mantenir els ingressos. Plega Marcos (impossibilitada pel seu estat de salut), accedeix qui li segueix en la llista (Marga Sanz) i el Grup nomena el nou Síndic. Tot ha estat un episodi i a vore-les venir.
Fora Marcos de les Corts ja teniu boc expiatòri. Tot ha estat una questió personal. La salut de Marcos li feia prendre eixes actituds....Si Amadeu no té solució, millor. No remeneu la merda.
No teniu força, els d'EiP també tenen cultura comunista i el seu "nacionalisme" és dificilment convergent amb nosaltres. Si cau EU no és questió nostra. Nosaltres treballem, primer de tot, pel País.

Anònim ha dit...

Pepa, que ja no recordes quan em vas expulsar del BLOC? No tingues tanta cara de parlar de maneres dictatorials.

Un ex-militant de Torrent

Anònim ha dit...

Pepa, això de Les Corts ho heu fet molt malament. A l'enemic cal deixar-li una eixida, per fugir, retirar-se o amagar-se. A EU no li heu deixat cap.
La vostra actuació maldestra us passarà factura.

Anònim ha dit...

Doncs jo no els pense passar factura als del BLOC sinó als d'Esquerra Unida: fins ara feia una de les tres creus de la papereta del Senat a EUPV, sols ahi els donava suport. Doncs que s'obliden de la creueta pel que a mi respecta.