3.6.07

ELECCIONS

Fa una setmana coneguérem quina era la voluntat política manifestada pels valencians i valencianes per la conformació del govern autonòmic i dels governs municipals. Ja hem pogut escoltar, o llegir, múltiples explicacions del que va passar el diumenge 27 de maig al País Valencià. Algunes molt centrades als números i, de vegades, hipodèrmiques; d'altres, però, més profundes.
Des del meu punt de mira, els resultats de les eleccions al País Valencià han evidenciat desajustos importants, de caràcter estructural, entre les ofertes polítiques de les forces progressistes i la població valenciana susceptible de donar suport a propostes de progrés social, econòmic i social. No pense que els resultats siguen una conseqüència d'una situació política conjuntural: al Pais Valencià, les autonòmiques les guanya el PP desde 1995, i a l'Ajuntament de València des de 1991; massa temps per explicar la seua victòria del diumenge, ara, com la resultant d'esdeveniments ocorreguts fa poques setmanes o mesos. Pense que les eleccions del 27 de maig fa molt més temps que les forces progressistes les havíem perdudes.
Les enquestes preelectorals indicaven l'existència de 'vot ocult'; un vot ocult que provenia de persones que en les anteriors eleccions havien votat PSOE, EU-ENTESA o BLOC-EV. Això ens feia pensar que el vot ocult era el vot amagat d'una part dels progressistes valencians, i que els resultats de les forces progressistes serien millors del que indicaven les enquestes. Però, no. Eixe vot ocult progressista es va manifestar molt majoritàriament a favor del PP. També els votants més joves, els que votaven per primera vegada a unes autonòmiques, han votat molt majoritàriament el PP. Tot plegat indica que una part rellevant de votants progressistes ha preferit votar PP.

Els números que he vist i la intuïció passada pel tamís de la raó, em diuen que hi hagut ciutadans valencianistes i d'esquerra (susceptibles de votar Compromís) que han preferit donar avantatge al PSOE davant un PP tan mobilitzat (allò del vot útil, una vegada més inútil) o, en el pol oposat, han preferit no votar; però, al mateix, també ha passat que ciutadans que havien votat PSOE, ara optaren per votar PP o no votar.
Podem pensar que això és degut a què les forces que conformàrem Compromís, ho férem tard i mal. No negaré que si s'haguera adelantat la decisió de l'acord, i s'haguera lligat l'acord a les principals ciutats del País Valencià, els resultats de la coalició autonòmica hagueren estat millors. També pense, però, que la millora dels resultats de Compromís per eixe camí no haguera aconseguit girar el resultat de les eleccions: majoria absoluta del PP. El que no hi cap dubte és que, si no s'haguera produït l'acord, ni EU ni BLOC haguérem obtingut respresentació parlamentària.
I dic això perquè estic convençuda que els fluxes de valencians i valencianes a l'abstenció o al PP no han estat fluxes de l'esquerra mobilitzada. La mobilització social de l'esquerra ha estat molt superior a la d'altres conteses electorals, i eixos grups socials mobilitzats ens vam trobar el diumenge votant Compromís o votant PSOE. La qüestió de fons és què va passar amb els milers i milers de valencians i valencianes progressistes que no estaven tan compromessos amb la mobilització social de l'esquerra. I ací és on trobem les raons estructurals que poden ajudar-nos a entendre els resultats electorals.
Parle de sectors socials directament afectats pels processos de globalització i pels processos d'individualització que viu la societat valenciana, com totes les societats occidentals. Parle de sectors socials afectats per les emigracions de capitals (les anomenades deslocalitzacions), per les immigracions de mà d'obra, per la precarietat laboral, per la precarietat formativa, per les pautes de consum massiu posicional, pel desconcert generat per les noves estructures familiars,...Fa molt de temps que estos sectors socials no voten EU i, em sembla, que mai han votat BLOC. Els nostres votants, d'EU i de BLOC, més freqüènts,són ciutadans amb recursos individuals suficients com per plantejar-se possibles alternatives col·lectives: són majoritàriament ciutadans amb recursos formatius, amb estabilitat laboral i certs recursos econòmics, amb què competir individualment.
Les condicions socials valencianes són generals a tot occident, i també al conjunt espanyol. Tanmateix, els resultats de diumenge al País Valencià són l'expressió d'un situació estructural específicament valenciana. Els ciutadans progressistes 'precaris' dels que parlava són més aviat votants tradicionals del PSOE, tal com es demostra sistemàticament amb els resultats de les Eleccions a Corts Espanyoles. És per a mi evident, que la inversió política del PSOE en la realitat valenciana és molt escassa. Sectors socials rellevants de jubilats, mestresses de casa, estudiants o treballadors precaris valencians s'han trobat en la disjuntiva de votar el projecte del PP per al País Valencià o no votar, ja que enfront no hi trobava una alternativa progressista valenciana als seus problemes, un buit massa gran. Ja vorem com a les Eleccions Generals sí que troben una alternativa progressista espanyola als seus problemes.
Amb les meues reflexions no busque culpabilitats. Busque complicitats. Per a canviar el govern de la Generalitat, cal un projecte progressista per al País Valencià (ha quedat molt clar ara que no n'hi ha prou amb un per a Espanya), una proposta valenciana de progrés que s'aprofite dels avantatges socials que poden derivar-se de la globalització i la individualització, i que tinga, també, respostes clares i contundents a les seues conseqüències negatives. Calen moltes complicitats a l'esquerra i centresquerra: si els que se suposa que estan cridats a liderar eixe canvi valencià no estan disposats a fer-ho, altres haurem de prendre la iniciativa. El País Valencià necessita un projecte de progrés propi amb què contrastar el que ens presenta el PP.
Pel que fa al BLOC, ens hem quedat en una situació agredolça: per primera vegada en vint anys tornem a estar presents al Parlament valencià, i ens hem mantingut -fins i tot hem augmentat una mica- en el número de regidors i regidores, que ens consoliden com a tercera força municipal. Ben cert és que en alguns llocs hem perdut representació municipal, i entenc la frustració de les persones dels pobles on això ha passat; també és la nostra. Vull, des d'ací, assegurar-los que tindran tota la col·laboració del partit per ajudar a refer eixes situacions. També hi ha molts llocs on hem augmentat i/o li hem fet perdre al PP la majoria absoluta; enhorabona.
Ara toca analitzar i comprendre, per rectificar en allò necessari. I fer molt de projecte, enfortir el BLOC. El País València necessita una força política com la que nosaltres representem. Continuarem treballant amb el cap ben alt.

24 comentaris:

Anònim ha dit...

Haguera estat un detall de la teua part si en les teues reflexions hagueres comentat que l'única capital que ha trencat el bipartidisme ha sigut Castelló, de la mà del BLOC i d'Enric Nomdedéu, malgrat les punyalades traperes dels socis del Compromís i d'algú de la casa.
Salutacions des de Castelló.

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt la teua reflexió i anàlisi. Crec que ja n'hi ha prou de mirar-se només el melic dels partits i dels campanars. Crec que és moment d'alçar la mirada i guaitar l'horitzó d'aquest País Valencià nostre.
No vos deixeu entabanar.

Anònim ha dit...

Aquesta és la reflexió política més seriosa que he llegit, tant des del punt de vista dels sectors de progrés com des del punt de vista de País. Cal superar tant el localisme com el sectarisme cap als altres espais polítics susceptibles de fer País

Anònim ha dit...

Et prenc la paraula, esperem el vostre ajut a les comarques de Castelló que són les que han pagat el preu del pacte

Bon Dia Comunicacio SL ha dit...

fem una aposta d'ENTESA VALENCIANA AL SENAT... psoe-EU-Bloc-verds.
Com estari aixo ???

A les corts espanyoles trobe que em d'apostar clarament pel VALENCIANISME...amb els verds.

BLOC-VERDS ....

Bon Dia Comunicacio SL ha dit...

recuperem a Pere Mayor i a Porcar per a les eleccions generals....

Bloc-verds.

Anònim ha dit...

hi, just visiting your blog!

http://www.lucianobove.blogspot.com

Anònim ha dit...

Pepa, estic admirat de veure l´analisi que en fas. Parteixes d´unes premises que no es poden demostrar en cap cas i arribes a unes conclussions molt sui generis.Estic flipant de tot el que he llegit.És clar que no hi ha pitjor cec que qui no vol veure. I tu no vols. Per mi l´anàlisi és molt més senzill : el nostre electorat ens ha castigat ( ni que siga parcialment ) per anar en companyia d´EU( només tens que analitzar un poc els resultats amb les dades a la mà ) i perque el nostre discurs està molt allunyat de la realitat. A la gent el que principalment l´interessa es guanyar-se bé la vida, tot el demés és secundari.El discurs del PP està molt orientat en eixe sentit i la justificació que dona a les seues macro-despesses es que creen riquesa i llocs de treball, cosa que no és mentida. Nosaltres associem la imatge d´una grua o una finca de pissos en construcció a l´especulació i la corrupció, cosa que tampoc és mentida. Però hi ha molta gent que associa eixes imatges a coses tan elementals com tenir feina. No sé si sabeu que hi ha molta gent que viu de la construcció. Pot ser penseu que tots som funcionaris, però no és aixi. Els que no ho som cada cop ens costa més votar al Bloc, perquè no toqueu els peus a terra.
Quin partit som que no podem creixer dues dècimes en quatre anys i passar del 4.8 al 5%? Això és el que hauriem de reflexionar.Però no voleu. Continueu fent-se palles mentals sobre el vot útil i l´abstenció, potser per no tenir que exercir l´autocrítica . No en veig molta d´autocrítica aquests dies en els dirigents del Bloc. Més aviat veig voluntat de continuar repetint les mateixes errades de sempre.
A la meua comarca, la Ribera Alta, els millors resultats en unes autonòmiques les vam aconseguir l´any 1991 ( fa 16 anys!! ). Aleshores Unió Valenciana tenia el 20 % dels vots. Ara nosaltres en teniem encara menys i UV treu només l ´1% dels vots. Conclussió : no hem arreplegat ni un vot de la desfeta d´UV. Açò són dades realment aclaridores. No anem bé, Pepa. No cal que et calfes el cap elaborant grans teories sobre els resultats electorals, es tot molt més senzill. Només cal no estar massa cega. Que Santa Llúcia et conserve la vista.

Anònim ha dit...

ATENCIÓ, OBSERVACIÓ REALITZADA DESPRÉS DE DIVERSOS TREBALLS EFECTUATS PER
PSICÒLEGS I SOCIÒLEGS EN
VALÈNCIA I PAIS


Especialistes en sondejos, mostres i estadístiques electorals s'han
reunit per analitzar els resultats electorals i han arribat a la següent
conclusió:

*"Si els valencians foren negres votarien al KKK."*

Anònim ha dit...

Quina barra cal tindre per escriure el que has escrit i quedar-se tan ample. Vine a la Plana, a vore eixa gran millora del Bloc!.
Però no, tú preferies escridassar els seus representats al Consell Nacional quan et deien que passaria el que ha passat, i mangonejar i defenestrar per aconseguir tú sabràs qué.
Podries anar a fer eixos anàlisis a ta casa, i deixar-nos fer la nostra feina, que és fer País, i no acaparar una poltrona en una ejecutiva que ha aplicat el "rodillo" sistemàticament, que no val per a res i a sobre que ens enfonsa, té la poca vergonya de no reconeixer-ho. Ves-te'n a casa.
Salutacions des de la Plana Baixa.

Pepa Chesa ha dit...

A Ernest
Escolta, on has llegit que jo dic que hem pujat tant? Perquè al meu post no ho diu.
Per altra banda dir-te que si tota l'educació que tens es la que demostres en els teus comentaris, on només fas que insultar, vas ben apanyat.
I la teua autocrítica pel que ha passat al teu poble?. No l'he vista encara en cap lloc.

Bon Dia Comunicacio SL ha dit...

Primer que res, per mi a pasat algo que ningu diu, EL PP s'apropiat del discurs de l'esquerra. ELLS DIUEN LA PARULA PROGRES, ECOLOGIA, i a més els seus.

han fet com Blair a UK. que va desarmar el discurs de la dreta apropiat-se d'ell. Ells han fet lo mateix a l'inreves.

Ens hem deixat furtar la cartera, mentres la realitat que teniem al cap no era la mateixa que viu la gent.

Hem de canviar i amb EU no anem a cap lloc més que al fons, tenim 2 diputats be si i qué ??? Si no canviem i ens cosntruïm un dicurs propi no SEREM RES MÉS QUE ALCOLIQUETS del PSOE que tb esta més perdut que el wali eixe.

Vullc insistir en estes planes en I LES ELECCIONS ESTATALS QUÉ ?

Tenim una oportunitat el vot valencià d’esqeurres captiu al vot util al PSOE i EU esta debil per la falta d’utilitat en estes formacions hui per hui. El PSPV desparegut i EiP pegant bandades…..

Es estes eleccions el PP tirara avant tota la seu maquinaria per fer guanyar a Rajoy i PSOE també …. AIXI LO UNIC QUE ESN POT SALVAR DAVANT LA SOCIETAT ES DAVNT EL DISCURS ESQUERRA DRETA, NOSLATRES SOM VALENCIANS.

JUGUEM TOTA LA NOSTYRA ARTILLERIA A LA PROVINCIA DE VALENCIA, PER TRAURE 1 REPRESENTANT.

ELS DISCURS VALENCIANISTA ENS POT ANAR MOLT BÉ.

Anònim ha dit...

Passe d'opinar perquè ja m'han avisat que fàcilment em censuren. Que trist. Espere calmar-me i no abandonar el Bloc com ja han fet alguns.........

Anònim ha dit...

Quina barra teniu Morera, Chesa i companyia, quina barra. m'entren unes ganes d'anar-me'n a casa...

Anònim ha dit...

Pepa, jo no he vist cap insult al missatge d'Ernest. Fes-t'ho mirar

Anònim ha dit...

Pepa ,tranquil·la que no insulta qui vol, sinó qui pot. A alguna d'aquesta gent que escriu als blogs dels altres insultant ja la coneixem. Aquestes últimes setmanes han deixat la seua petjada en molts blocs, com ara el d'Enric Morera, on els mateixos li n'han dit de ben grosses

Anònim ha dit...

Ernest ha deixat un comentari nou al vostre missatge "ELECCIONS":

Ahí ho he llegit, al teu darrer post:
"i ens hem mantingut -fins i tot hem augmentat una mica- en el número de regidors i regidores, que ens consoliden com a tercera força municipal".

T'ho torne a dir, vine a la Plana.

Educació jo en tinc prou més que tú, pel que es veu.

No soc jo qui ataca personalment als qui opinen en el meu blog criticant la meua gestió, simplement perquè no m'agrada la crítica.

No soc jo qui puja al faristol del Consell Nacional a cridar (sí, a cridar) contra els que no pensen com jo.

No soc jo el que després ha de tornar a pujar, tragar-se els crits i demanar perdó.

No sóc jo el que monta un blog on se censura qualsevol opinió que no li vinga bé a la "Nomenklatura" sistemàticament. Si no vols rebre opinions, no óbrigues un blog.

No sóc jo, Pepa. Eres tú.

Jo no t'he insultat. He criticat la teua gestió i els teus comentaris.

Si t'agrada bé, i si no t'agrada bé també. Però la teua resposta és insultar-me a mí, i no respondre a la meua crítica. Qui és el maleducat? Qui el que enlloc de dialogar prefeix arraconar i insultar a l'interlocutor?.

Jo encara no t'he insultat a tu. Tú a mí sí. Ara sí que ho faré.

Respecte a la meua autocrítica sobre el que ha passat al meu poble,això és cosa del col·lectiu del meu poble. I feta éstà i tu ni l'has vist ni la voràs, perquè eres així de falsa i no et dona la gana, que ben penjada que està a la web. Però mai escoltaràs el que diga el meu col·lectiu o qualsevol altre col·lectiu o militant. Millor enrocar-se i atacar.

Primer per què això és un cop molt baix i rastrer que et retrata. Visca la educació!.

Segon perquè el que diga o no diga el col·lectiu del meu poble t'importa ben poc, vist com ataques només per argumentar una derrota no del meu poble,sinò de tot el Bloc sols per aferrar-te a la poltrona, i al menys n'hi haguera poltrona on aferrar-se!(on queda el "adéu PP" o "el Bloc ha sigut ámpliament generòs", "tot per fer fora a la dreta"? postejat per Pepa Chesa).

I tercer perquè, afortunadament, el col·lectiu del meu poble encara està il·lusionat en el projecte del Bloc, a pesar de personatges tan "educats" com tú. I a la resta del País encara hi ha col·lectius i gent il·lusionats pel País que, amb una mica de sort, t'enviarem a tu, la teua mala educació, la teua insídia i la teua ejecutiva a pastar fang.

Si no saps dialogar, tanca el blog, fes-nos un favor i ves-te'n a casa a escridassar a la portera o als veïns, que això sí que ho saps fer, oh culminació de la educació!.

Anònim ha dit...

Pepa, per favor, no contestes a aquest tipus de provocacions.
Tots els que estavem en eixe Consell Nacional vam poder veure i sentir com un insigne "personatge" de Castelló, t'insultava i et deia mentirosa a crits ( bo, això és el més suau que et van dir, perquè m'estalvie els insults que et van dedicar fora de la sala alguns dels seus "amiguets")davant del teu intent d'argumentar una intervenció de la que discrepaven. Així entenen alguns la democràcia interna i és una pena.
El dia que vullgues et conte jo perquè s'han perdut els regidors de Xilxes.
Ànim i continua escrivint en aquest Blog, sense fer cas dels que, com l'anterior comentari, intenten ofendre't.
Jo i molts altres esperem que continues treballant com sempre pel nostre País.
Un abraç
PD. Faries be de censurar aquests energúmens

Anònim ha dit...

Ernest, el post diu " fins i tot hem augmentat una mica". I és veritat, hem augmentat 15 regidors a tot el país, és a dir, una mica.
Fes-t'ho mirar, però els teus comentaris em semblen senzilament impresentables

Anònim ha dit...

Enric, Chesa i companyia, aneu a aconseguir que una bona colla de gent de Castelló i altres que no ho som se n'anem a casa farts de les vostres imposicions i la vostra hipocresia. Quina pena em fa pel bloc, per tant que me l'estime. tant de temps militant per a que una colla d'impresentables em facen plantejar anar-me'n a casa. quina pena.

Anònim ha dit...

Enric, per favor que els regidors no s'han perdut només a Xilxes, te'n diré alguns de Nord a Sud: Benicarló, Alcalà, Castelló, Vila-real, Borriana, Nules, Moncofà, Ontinyent, Dénia..... en algunes comarques hem desaparegut quasi per complet : Plana Baixa, Hortes.... De veres i sense cap insult, crec que l'Executiva tindria de dimitir i fer molta autocrítica.

Anònim ha dit...

Enric, fes-t'ho mirar perquè la versió que m'ha arribat a mi no s'assembla gens al que tu expliques. I t'assegure que no m'ho ha contat ningú de Castelló.

Pel càrrec que ocupes també estaria bé que no insultares com ho fas, ja sé que hi ha gent que potser s'està passant un poc als fòrums i als blogs, però si et poses a la seua altura malament. I repetisc, pel càrrec que ocupes no et toca.

Per cert, trobe molt lleig que dubtes de la faena que han fet a Xilxes, i que damunt amenaces en contar els motius pels quals han perdut els regidors. Això és molt lleig. No tinc ni idea que ha fet o ha deixat de fer la gent de Xilxes, però el que tinc claríssim és que mai dubtaré de ningú del partit, i sí que sé que els de Xilxes diuen que han currat molt i me'ls crec. Ves per on al meu poble també hem currat molt i no hem aconseguit els objectius. Sols faltaria que vingueres tu a donar-nos lliçons de perquè no ho hem aconseguit.

Espere que este missatge es publique.

Anònim ha dit...

"El dia que vullgues et conte jo perquè s'han perdut els regidors de Xilxes."

El dia és hui. Estic molt interessat en coneixer la teua versió.
De pas em també pots comentar per què el Compromís només ha tret 7 diputats.

Salut
Un ex-regidor

Anònim ha dit...

No entenc com podeu entrar en polèmiques que no ajuden a res, segurament els "crítics" s´han passat un poc però la gent està calenta per els resultats i com s´han fet moltes coses i és fins a cert punt normal.
El que no entenc és la reacció que han tingut alguns, entre altres de tu.
Si tens açò no és per a dir-te que guapa eres sinó per compartir idees i dialogar, i de tant en tant va bé fer un poc d´autocrítica.
I si algú insulta ja es desqualifica ell mateix, cal donar arguments, i si no admets cap comentari en contra no obris cap lloc on la gent puga opinar.
Espere que en uns dies es calme la cosa i a treballar pel Bloc (i si es possible reconduïu la situació amb Toni Porcar) .