21.2.07

EL CANVI QUE NECESSITEM

El País Valencià necessita urgentment un canvi de govern. Un canvi, però, que no signifique una simple substitució del partit que governa. Cal una transformació profunda en l’estil, els objectius i els continguts que orienten la política valenciana. En uns altres territoris de l’estat, es parla fa temps de la “segona transició” per a emmarcar tots els processos de reforma que estan duent-se a terme ara, després de tres dècades de règim democràtic. A casa nostra, però, eixe profund procés de renovació del marc polític no s’ha dut a terme encara i la reforma de l’Estatut d’Autonomia, que hauria d’haver servit per a fer-ho possible, ha sigut un absolut fracàs. Podríem dir que, en molts aspectes, el nostre país encara no ha tancat la “primera transició”, i superar eixa etapa històrica s’ha de convertir en un objectiu polític prioritari per a una força que, com el BLOC, aposta pel futur del País Valencià.
Es tracta, per tant, que l’endemà de les eleccions autonòmiques de 2007 comencem a treballar per un pacte nacional que, deixant els interessos partidistes de banda, aconseguisca construir unes regles de joc estables i acceptades per tothom. Evidentment, un projecte d’eixes característiques només es pot posar en marxa si al parlament valencià hi ha una força política el principal objectiu de la qual siga, precisament, la construcció nacional del País Valencià; en definitiva, una força política com el BLOC. Sense eixos acords, sense un marc polític, institucional, econòmic, lingüístic o mediambiental consensuat i estable, cap projecte polític nacional no reeixirà. Per dir-ho més clar: mentre les institucions valencianes, la nostra llengua o els nostres mitjans de comunicació no siguen espais d’encontre en què els valencians i valencianes ens reconeguem com a col·lectivitat, serà inviable un projecte de construcció nacional com el que planteja el BLOC.
Sense el nacionalisme polític i cívic eixe gran acord de què parle no serà possible. El Partit Popular, per raons òbvies, no està en disposició de protagonitzar cap canvi polític, ja que ha estat el principal responsable de la profunda crisi que la política valenciana travessa en estos moments. El PSPV-PSOE va governar la Generalitat i també va contribuir en gran mesura a la pèrdua de prestigi de la política valenciana, amb instruments tan útils per a eixe objectiu com ho ha sigut, des del seu mateix naixement, la televisió pública valenciana. En qualsevol cas, el PSOE és el principal partit de l’oposició i, per tant, qui hauria de liderar el canvi polític a 2007, però no ho pot fer a soles, i no només per una simple qüestió d’aritmètica parlamentària, sinó perquè tampoc el PSOE té interés en generar una dinàmica política que dote el País Valencià dels instruments que necessita per esdevindre una entitat política de pes.
Esta reflexió em condueix a la conclusió que el canvi polític que haurà d’iniciar-se el mes de maig d’enguany no podrà tindre un sol protagonista, bàsicament perquè cap dels dos partits amb capacitat per esdevindre electoralment majoritaris estaria disposat a dur a terme una transformació en profunditat que no creuen necessària. Per tant, la clau la tenim nosaltres, la gent del BLOC, la gent del Compromís pel País Valencià, l’única força que podrà propiciar un canvi qualitatiu i profund en la política valenciana, perquè eixe és, precisament, un dels eixos centrals del nostre projecte polític.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Crec que el PSOE no vol de cap manera que Compromís pel País Valencià tinga la "clau de la governabilitat" i bona prova és el possible pacte amb el PP de la LLei Electoral. Realment El BLOC pot pensar en governar junt a qui no vol de cap manera que per fi entrem al Parlament Valencià?.

Bon Dia Comunicacio SL ha dit...

hola Pepa, dirte que el dilluns es van reunir en secret el Govern de la generalitat i els de l'assoc de victimes del metro... era en secret a peticio del PP i fins ara no he dit res pk els de la assoc, no volien que es diguera, ara ha pasat ja 5 dies i se que no han tret res de la reunio i pense que ho deurieu de saber.