3.1.08

DEMOCRÀCIA PARTICIPATIVA

El BLOC va fer una campanya a les últimes eleccions municipals del maig de 2007, amb l’eslògan “El Bloc compta, el Bloc compta amb tu”. Estàvem, per tant, anunciant la nostra manera d’entendre la política “des de baix cap a dalt”, és a dir, comptant amb la gent, promovent la democràcia participativa.

La democràcia participativa comporta, per part dels governs, obertura i transparència, diàleg bidireccional, compromís i corresponsabilitat cap a la comunitat, cap a una societat que vol ser escoltada, que vol participar del govern per compartir decisions, responsabilitats, facultats i compromisos, amb l’objectiu d’aconseguir el benestar social i econòmic de la població.
L’aplicació d’un procés integrador i participatiu duu aparellada una nova manera de prendre decisions i per això requereix d’un cert canvi de mentalitat sobre el paper de les institucions. En primer lloc, es tracta de transformar el rol de “paternalisme burocràtic” que ha caracteritzat als governs locals en el passat, per un nou rol “d’habilitador i facilitador” ja que el que es necessita és que els ciutadans recuperen la confiança en les institucions que els representen.
Per dur endavant qualsevol procés que requerisca de la participació veïnal, les administracions locals hauran de revisar alguns aspectes de la seua estructura i del seu funcionament tradicionals, perquè serà necessari dotar-les d’una administració eficaç, modernitzada i formada tècnicament. Les corporacions municipals hauran de ser equànimes a l’hora de recollir les aportacions de tots els grups socials i els ciutadans hauran de tindre un major grau d’informació i formació.
És indubtable que la participació ciutadana té beneficis importants: contribueix a la creació de sinèrgies que ajuden a solucionar problemes i establir solucions de consens; permet a la institució corresponent conéixer les necessitats i interessos de la població; contribueix a la millora de les relacions entre els grups socials; es fa més efectiva la integració dels ciutadans i grups tradicionalment aïllats de la vida pública.
Per totes estes i moltes altres raons, el BLOC continuarà impulsant una política de participació ciutadana allà on estiga, tant des dels Ajuntaments com des de les Corts Valencianes.

3 comentaris:

Nomdedéu ha dit...

Em sembla una reflexió molt encertada. Ja li vaig dir a la nostra diputada provincial, Gràcia Molés, que estic preparant una proposta per que valore la possibilitat de presentar-la a la Dipu.
Un poc en la línia de trencar eixe "paternalisme" del que parles. Quasi totes les subvencions de la diputació als pobles son finalistes. És a dir, la Dipu aprova una ajuda per fer piscines, pose per cas. I el poblet X, si vol piscina la demana i amb sort la tindrà. Però tota eixa inversió econòmica de la diputació potsér preferirien gastar-la en fer un centre cultural, per exemple. No poden. De forma, que la Diputació, condiciona l'autonomia municipal de molts pobles menuts, al no permetre (fent-se forta en les finances) que cada municipi trie el seu model de desenvolupament, o escalone les iniciatives.
La idea seria un poc, que la Diputació destinara els mateixos diners, però per als projectes que els pobles trien, no que els pobles hagen de fer als seus municipis, el que la Dipu vol en funció de les ofertes anuals. Com Carrefour

Anònim ha dit...

La democracia participativa està molt bé. Però no s'em d'oblidar mai de que el que falta al País Valèncià és democracia representativa: NO AL 5%

Fajardo ha dit...

S'ha de fomentar la relació dels colectius amb la gent propera als militants, eixos que saben que milites en el Bloc i que aleshores no ens veuen com a un dimoni nacionalista, però que tampoc són votants garantits.

D'altra banda, cert és que el tema del 5% no hauria d'esperar fins al 2011...