10.3.08

RESULTATS ELECTORALS

Font: Ministeri Interior

Al resultats es pot vore com excepte el PSOE i el PP, la resta de forces polítiques rellevants han patit retrocessos en vot absolut, i en percentatge, respecte a 2004, excepte BNG i NaBai que aconsegueixen estabilitzar-se.
El creixement és sobre tot del PP, que ha guanyat més de 400.000 vots i 4 punts percentuals, ja que el del PSOE és molt discret. NaBai guanya algun vot, com BNG, però els percentatges es mantenen pràcticament.
Així doncs, hem assistit a una concentració generalitzada del vot.
BLOC-INICIATIVA-VERDS es troba dintre de la tònica general, amb una pèrdua relativa de vot (27%) similar a la del PNB (28%), IU (25%), CC (30%) o Aralar (22%).
La victòria del PSOE em sembla ‘pírrica’ a la vista del cost que ha tingut, amb la pèrdua de 5 diputats d’ERC, 3 diputats d’IU-ICV, 1 diputat del PNB, 1 diputat de CC, 1 d’EA i 1 de la CHA. És a dir, s’han canviat 12 diputats que donaven suport al govern Zapatero, per 5 diputats del PSOE i 1 de CiU; més 5 diputats del PP i 1 de UPyD (Rosa Díez), que no li’n donaran. En total, el progrés i la diversitat està pitjor que estava.
Al País Valencià, però, el passeig del PP continua. L’esforç de traspàs de vots del valencianisme i l’esquerra cap el PSOE no ha servit per evitar, ni reduir, la victòria del PP al País Valencià. El PP ha passat de 1.242.800 vots (47%) en 2004, a 1.411.052 vots (52%) a tot el País Valencià. Uns resultats històrics. Torna a guanyar: uns 170.000 vots respecte a G-2004 i uns 140.000 respecte a A-2007 (que ja fou un resultat exagerat); en percentatges guanya uns 5 punts percentuals respecte a 2004. Mentrestant, el PSOE perd vots, uns 14.000 i, també, 1.6 punts percentuals.
El comportament dels resultats d’EU i del BLOC-INICIATIVA-VERDS encaixen perfectament en la tendència general mostrada pels resultats a la resta d’Espanya per forces de característiques similars.

15 comentaris:

Nomdedéu ha dit...

Cert. I?

Anònim ha dit...

Sóc votant del BLOC, i fins i tot després de la patacada, m'agrada la coalició amb Iniciativa. Ho dic per si algú es replanteja alguna cosa.

Anònim ha dit...

Pepa tots eixos votants nostres, fins i tot de militants que declaren haber "regalat a cambi de res" el vot al PSOE han de reflexionar com donen un vot a un partit perdedor que no alça el cap ni amb vots prestats pels altres. El seus propis vots se'n van sense cap vergonya al sac del vot del PP ia van reclamant el vot útil de l'esquerra!! primer hauran d'arreglar casa i no demanar-nos solidaritat contra PP als altres. "Todos contra el PP" Pot ser que els nostres ho tinguen clar per sempre.. El nostre vot ens costa de guanyar i no es presta.
D'altra banda caldrà repensar-se més coalicions. Nosaltres, que tenim molts regidors tenim força pròpia... sembla que caldrà esperar de nou però amb la certesa de tenir el que tenim.... Haurem de ser de nou únicament nacionalistes... i el que vullga alguna cosa que s'afegeixa al nostre projecte per que a la vista està que l'esquerra a PV baixa i que massa espai no queda així que caldrà tornar a la tercera via sense deixar de costat les nostres reivindicacions econòmiques socials, d'esquerres i ecologistes però sempre Nacionalistes per davant. La nostra bandera dos terceres parts taronja i les altres roig i verd.

Inés ha dit...

Bé, números... i què? Això és una anàlisi? Doncs, vaja!!!
Jo l'anàlisi que faig és que com més ens radicalitzem més malament ens va. El BLOC té resultats decents, dins les nostres possibilitats, quan és BLOC. No sóc cap teórica de la política, no sé d'estratègies de saló,però sé alguna cosa del meu país a peu d'obra. O canviem el rumb erràtic o estem venuts.
CiU, BNG, PNPV... els nostres socis naturals,els nacionalistes (som nacionalistes nosaltres,no?) han perdut vots, però han aguantat i ací estan. Són els únics. Ens ho hauríem de fer mirar. Espere que us ho feu mirar a l'Executiva Nacional.

Pepa Chesa ha dit...

Crec que està clar que amb aquest post només volia posar de manifest els números d'estes eleccions. Tranquis que ja ve una entrada amb l'anàlisi pertinent dels resultats al PV i en concret l'anàlisi pel que fa al BLOC.

Unknown ha dit...

L'espere.

Et recorde una anecdota: fa uns anys despres de unes elecciosn municipals quan encara estavem al PVN xarravem en una terrasa, recordes?, i s'ens acosta Paco un autonom qu eregenta un Bar i ens digue respecte als resultats, ja veus el poble no enten que ha de votar als seus, als valencians, als d'ací i vota als forasters.
Alli ens digueres, xè Paco ho entes com fem que la gent ho entenga ???

Trobe que la gent ho ha entes, però hui per hui veu que els unics que poden defendre lo seu es el PP que s'apropiat del discurs Valencià, dels simbols i inclus del algo de verdor. a desarmat els discursos del PSOE,EU i BLOC.

Ells ho han entes, i nosaltres ho em entes ?

Wences ha dit...

A pesar de tot jo també pense que hem d'aprofundir en la coalició. Ara bé, hem de fer valdre el nostre pes i que , sobretot, siga una coalició valencianista.

DE TOT UN POQUET ha dit...

També espere el nou post... i de veritat, com a militant, em trobe desconcertat... vull entendre-ho (oldamobe sembla que m'ho fa més entenedor), però.

I de Canal 9? No penseu que té la gran part de culpa del que ens passa als valencians (i nosaltres, com a poble, també, és clar!!!!)
Bona nit.

Selena ha dit...

No hem sumat una merda, mes al contrari hem perdut, dels nostres votans ( perque IPV, no han aportat ningú i aixó que se suposa que había guanyat unes "primaries" "pstals" i "tutelades" desde Madrid per Gaspi.
Crec que hem perdut votans perque avans no sutiem per C9 i hara surtim per les baralles entre el PCE i els de IPV.

Eco Taronja ha dit...

Pepa no valen excuses, alguna cosa s'està fent malament i no es poden tirar balons fora.

Anònim ha dit...

Hola,

Això dels tants per cent valdria si ens haguerem presentat a soles.
Hem de suposar que els nostres socis també han aportat vots a la coalció.

Si Iniciativa representa, com es deia, la tercera part d'EU i suposant que els Verds també han dut alguns...

Es pot arrivar a la conclusió de que els vots del BLOC han sigut negatius?

El ha dit...

Espere que es faça un bon debat intern per vore en el que s'ha errat.
Com s'ha dit abans s'ha de profundir en aquesta coalició que ben feta pot ser positiva, hem d'acabar amb l'anòmala divisió del valencianisme. Aquest coalició s'ha de profundir però fent valer el pes del Bloc sols així estarà ben feta.
Salut!

Valencianiste ha dit...

olitòlegs valencians en acció

El proppassat dia 9, el PP valencià va traure 1.411.052 vots i el PSPV, 1.113.973. Si sumem els 74.015 d´EUPV i els 29.679 del Bloc-Iniviativa-Verds, suposa que els partits del centre esquerra arribaren als 1.217.667 vots. És a dir, la diferència entre la dreta i el centre esquerra valencià fou de quasi 200.000 vots.
Sobre aquesta informació (els vots dels emigrants no estaven comptabilitzats encara), la Fundació Societat i Progrés va aplegar cinc prestigiosos politòlegs, de sensibilitats ideològiques diferents, per tal de precipitar unes primeres reflexions sobre aquests resultats, des d´una perspectiva valenciana.

Tot i la nítida victòria socialista, Josep Maria Felip -actual càrrec públic en la Generalitat- cridà l´atenció en que els insuficients 169 diputats del PSOE faran dependre l´estabilitat governamental dels 11 de CiU i, per tant, novament els interessos valencians dependran d´un grup català (en l´altra legislatura fou del senyor Carod Rovira). Joaquín Martín demanà una reflexió de fons al centre esquerra valencià (particularment, al PSPV) perquè s´ha demostrat ara que els problemes electorals no deriven dels programes, dels lideratges o del coneixement mediàtic, que, en aquest cas, han segut molt bons.

Manuel Martínez Sospedra emfasitzà que, mentre a Espanya la autoidentificació ideològica està (segons el CIS) en el 4,6 sobre 10 (centre esquerra), a la Comunitat Valenciana està en el 5,05 (centre dreta); que ha hagut un mal plantejament de campanya en el PSOE, massa personalitzada en Rodríguez Zapatero que té pitjor valoració que les sigles del seu partit; que l´ampliació dels electors d´aquest partit només pot vindre per les noves classes mitjanes (les antigues voten indefectiblement PP); i, finalment, que -atenció- el graner socialista està farcit de creients catòlics, encara que no siguen practicants.

Joaquim Azagra valorà positivament que Rodríguez Zapatero haja trencat els límits del discurs tradicional dels socialistes i haja abastat el d´un ampli republicanisme progressista, sobretot, perquè la construcció de l´Estat del Benestar ja està molt avançada i es fa difícil diferenciar programes per aquesta banda. Finalment, Anselm Bodoque, subratllà que és la primera vegada que, governant a Madrid, els socialistes perden a València, que el vot socialista ha estat un vot resistent i que les classes urbanes emergents no està gens clar que voten centre esquerra.

Aquestes intervencions obriren un apassionat i interessant debat. Entre les diverses intervencions, hauríem de citar la de Flora Sanz, veterana dirigent sindical, que parlà del caràcter postil·lustrat de Zapatero; Miquel Soler, dirigent del PSPV, que demanà no assumir acríticament el diagnòstic de la situació valenciana que fa el potent aparell mediàtic del PP; i Carles Gonzalez, assessor del grup municipal socialista, que resumí l´èxit electoral de la PP ací en que aquest partit ha aconseguit devalencianitzar el PSPV davant l´electorat, creant un marc referencial en el que els socialistes són catalanistes en l´àmbit simbòlic i sucursalistes de Madrid en l´àmbit de l´acció política (la candidata María Teresa Fernández de la Vega era forastera, el transvassament no es fa, l´AVE no arriba, els policies escassegen, la immigració ens furta les places de menjadors escolars, etc).

Si alguna cosa va quedar clar per a alguns dels presents és que el futur immediat exigeix peremptòriament no només trobar els millors líders, sinó també, i sobretot, reformular a fons l´acció política del centre esquerra valencià (i del PSPV en concret).
De dotar a la socialdemocràcia, en suma, de noves respostes a la creixentment complexa societat valenciana del segle XXI (tot redissenyant l´estat del benestar) i d´un discurs valencià propi que palese les fal·làcies imputades des de la dreta al respecte. Front al valencianisme retòric i victimista del PP, un valencianisme en positiu i ple d´il·lusions per posar als valencians -i els seus interessos- en primera fila de la política espanyola.

VICENT SOLER, catedràtic d´Economia de la Universitat de València

Alexandre Crespo i Durà ha dit...

Hola, Pepa.

Estic un poc en la línia d'Oldamobe. Fa anys, quan estava en la facultat, recorde que a l'estudiar la Història dels EE.UU parlàvem dels resultats electorals dels dos partits majoritaris, de com els republicans esdevingueren el partit "nacional", hegemònic, des de 1865 fins Roosevelt. I com aquest darrer aconseguí crear una nova coalició social que donà l'hegemonia política als demòcrates fins Reagan.

Cal reconeixer-ho d'una vegada: el PP és el partit hegemònic, "nacional" (vaja, sempre ho han estat. Com a mínim des del 1936!), entre els valencians i valencianes. Igual que la CSU bavaressa o la socialdemocràcia sueca. Què podem fer, doncs, nosaltres? Com a mínim, deuríem veure bé els nostres resultats, amb lupa si cal, per veure que volen dir exactament.

Ara que estic a Dénia he pogut parlar amb gent valencianista d'allà. Sembla que molts dels nostres electors han votat PSOE. Vaja, com a la resta del País. Ara bé, sembla que altra bona part ho ha fet al PP. Sí, al PP! Com ho podem explicar? Uns són els intel.ligents universitaris _els que s'han anat als socialistes- i els altres uns indocumentats incultes manipulats per Canal 9?

Per altre costat, supose que en l'esmentada convenció ideològica parlarem de les grans ciutats. Vaja, Pepa, que a València ens han passat els "morts vivents" de la Rosa Díez! O com diu un amic un poc cafre, en una de les meses de Mislata (l'única del poble on guanyà el PSOE), el Bloc estava per darrere dels anti-taurins!

Wences ha dit...

Ens hem quedat perplexos amb els resultats. No ens ho esperàvem. Han sigut uns resultats massa negatius i contundents.
Gràcies Pepa per la teua anàlisi númerica de la qüestió que , sense negar com de greu és el problema, ens ajuda a contextualitzar i relativitzar la derrota.

Esperem comptar prompte amb la teua anàlisi política.