28.3.08

APROFUNDINT EN LES DADES

En primer lloc, vull agrair les aportacions constructives que s'han fet als comentaris sobre els resultats electorals. Treballar amb dades sempre és positiu i, a partir d'elles, podem entendre més coses; encara que no totes, és veritat. Vull, però, fer algunes matisacions, en el sentit d'aprofundir en les dades.
1. No crec que el centre siga el lloc per on puga créixer el BLOC. De fet, vull recordar que les eleccions de 2003 no van suposar un creixement significatiu del BLOC: vam passar d'uns 102.000 a uns 114.000, i d'un 4.6% a un 4.8%. En aquelles eleccions vam experimentar un canvi important de votants: vam guanyar per un costat, però en vam perdre per l'altre. Segons l'enquesta de juny de 2007, només al punt 5 de l'escala ideològica (el centre), se situa, més o menys, un 26.2% de la població valenciana. Però és una població que es distribueix, al mateix temps, d'una manera determinada segons la seua identitat. I, segons les dades disponibles, només un 2% dels valencians i valencianes es definirien com a valencianistes i de centre: per tant, no hi ha tant per on créixer.
2. A les eleccions de 2003, segons l'enquesta postelectoral 2519 del CIS, el BLOC va aconseguir fidelitzar aproximadament un 78% del seus votants de 1999: va perdre, més o menys, un 20% de votants. Que va canviar per altres de nous, procedents de votants de primera vegada i d'antics votants d'UV. A les eleccions de 2007, segons l'enquesta postelectoral 2714 del CIS, el BLOC va aconseguir fidelitzar a Compromís aproximadament un 90% dels seus votants i es va aconseguir atreure més antics votants del PSOE que en 2003; EU, però, va perdre, més o menys, un 33% dels seus antics votants. Així, en les autonòmiques de 2007, el BLOC ha aconseguit, en termes generals, una fidelització de votants, com mai abans l'havia aconseguida.
3. Segons les dades disponibles en eixe estudi 2714 del CIS, la composició ideològica del votant del BLOC no ha canviat gaire amb l'estratègia del Compromís; de fet, el votant mitjà de Compromís se sembla més al votant mitjà del BLOC que no al d'EU. El votant mitjà de Compromís el 2007 se situa ideològicament en el 3.14, i al BLOC el situa al 3.27 i a EU al 2.89. Amb Compromís obtenim el tros més gran en el 4 i en el 3, i no hem perdut la nostra presència en el 5. La distribució ideològica del vot de Compromís, segons la mateixa base de dades, és:
4. Clar que la percepció social del BLOC ha canviat! Però no ho ha fet entre els propis votants, sinó entre els d'altres partits: pense que no era bona cosa que, el 2005, els votants del PSOE situaren el BLOC en el 5.00 (quan els propis votants socialistes se situaven al 3.87), o els d'EU ens situaren en el 4.62. Ara uns i altres ens situen una mica per damunt del 3. Són els votants del PP, els que ens situen quasi a l'extrema esquerra i fan que la mitjana de posició ideològica global del BLOC baixe tant. Els resultats de les eleccions generals de 2008 no han canviat aquesta situació i no pot provocar una avaluació negativa de l'estratègia amb el Compromís i Iniciativa. Si alguna cosa ens diuen els resultats del 9M és que quan unes eleccions es convoquen en clau espanyola, els electors voten en clau espanyola. I les reflexions més productives les traurem de preguntar-nos per les millors estratègies, no per les millors ideologies, per arribar a una societat tan espanyolitzada com la valenciana.

12 comentaris:

Bon Dia Comunicacio SL ha dit...

“SOM CINC MILIONS”
El PP gastara el lema “Somos cinco millones” per a la recollida de signatures per demanar més finançament.
Fem NOSALTRES UNA EN VALENCIÀ IGUAL. “SOM CINC MILIONS” trobe que seria un bon cop d’efecte cap ala societata ells en castellà i nosaltres en valencià.
Abanda de que trobe que un partit nacionalista comel nostre ha d’estar en l’orbita de demanar més finançament, si ara es eixa pos eixa sense renunciar a futures reclamacions més justes encara com el concert economic.
Però el moment requerix donar pases i a més seria una forma de començar a mobilitzar als nostres, de aprofitar el poder Mucipal, mocions, etc,

MENEJEMNOS. que he de fer per a que este spropostes es tinguen al mensy en compter ?

Anònim ha dit...

tema del 90 aniversari de la declaració Valencianista

29 de juny:

Una declaració valencianista unitària, modernització de la dels inicis del segle XX.

Un dinar de germanor.

Acte d'homenatge al Monument als Maulets de València, com cada any, des de fa quinze, unint totes les sensiblitats valencianistes (des d'UV i IRV, passant per Opció, BLOC, IPV, tots els verds, tota la plataforma republicana Sobirania Valenciana, ENV, RV-pve i Estat Valencià, Endavant, Maulets..., tots, amb dos únics requisits: respecte absolut per a totes les banderes i Senyeres, per a tots els presents (o siga, només els demòcrates) i un lema: "Per damunt dels valencians, res. Valencians, sobirania".

L'acte i la declaració haurien d'estar oberts també a la resta d'opcions que assumisquen un contingut nítidament sobiranista valencià.

He esmentat les organitzacions polítiques per subrratllar el caire polític, però òbviament han d'estar les organitzacions cíviques i culturals que ho vulguen.

Alca ha dit...

per favor Chesa no t'enganyes a soles, jo no dic que el Bloc no tinga la ideologia que tinga que em dona igual. D'eixes dades, es significatiu lo d'esquerres que es consideren els del PSOE; ja veus tu quina esquerrània la d'este partit; als mitjans ens venen açò és d'esquerres, açò de centre, açò de cap i volta, però tot son mentides i fal·làcies, la majoria de la gent no sap de teoría de ideología política com segur que jo tampoc quasi res. Es tot un mirall, cal fer política; poc dona que siga de X o Y; cal fer molta política i comunicar-ho bé.

Primer, entenc que escrigues al teu blog però per analistes ja en tenim als columnistes de Les Provincies i El País per a que ens contaminen el cap, clar sense generalitzar ja que hi ha de tot en la vinya del senyor, com al Levante EMV. Eixe és un problema, però després aonarè més.

Sabent que eres Secretaria d'Organització, el que vull saber no es on està posats ideologicament a més de al valencianisme l'electoral que ens recolza. Supose que tindrem a tots els puestos. Jo el que vull sentir es quines estratègies s'estan seguint per créixer com a partit, que campanyes d'afil·liació s'estan fent, agrupar a diferents sensibilitat properes al valencianisme polític dins de la organització; com van els col·lectius locals, perquè no pare d'escoltar que a la Plana Baixa la cosa no va bé, que a Benidorm el col·lectiu està quasi desfet (cosa inexplicable), veient a L'Horta no hi ha suficient força. Que passa amb les zones castellano parlants del Baix Segura, Requena-Utiel i Los Serranos. Com pot ser que a ciutats de les comarques centrals totalment valenciano parlants no hi haja cap col·lectiu o candidatura a les locals, etc...

Home normalment sempre es veuen les coses negatives, hi ha que reconèixer també la força d'alguns col·lectius de La Marina, La Ribera, La Plana, La Costera, el nord del País o L'Horta. Jo no sé si hi ha que crèixer per l'esquerra; a lo millor sí, qui sap, però com diu Enric Nomdedéu; donant-li aire a altres formacions no s'en va a cap lloc de ser dogmàtic a ser rematadament bajoca hi ha un tram. No als pactes locals on el Bloc siga fort o tinga representació, no llistes de candidats a Les Corts amb gent que no siga afiliada del Bloc, IdPV sí si s'afilien al Bloc i el cohesionen en volta de fragmentar-ho.

El valencianisme està en creixement, no justifiquem la derrota, ni auto-retroalimentem l'ego.

1- Hi ha que eixir al carrer (per exemple, el PP vol fer una campanya de som 5 milions tipus la que va fer Jordi Pujol a Catalonia, però la van a fer en castellà; nosaltres podriem fer-la en valencià i castellà),

2- hi ha que tindre espais únics de comunicació, es a dir, tindre mitjans partidistes això no vol dir deixar de costat el mitjans generalistes valencians, Les Províncies, EMV, Info TV, RTVV, Prisa, etc... i tant poc vol dir desinformar, puix tenim la raó del nostre costat.

3-Enfortir el que tenim, i reconstruir lo perdut o no hi ha res. No es una batalla ideologica com s'ha vist, és una batalla de números, espenta i comunicació.

4-Hi ha que valencianitzar associacions que no pot i crear més think tank o xárcies valencianes; doncs no pot ser que moltes després no creen consciència valenciana i siguen benevolents amb l'espanyolisme traïdor; exemple clar ACPV.

I recorda que el burocratisme va matar la política i la iniciativa participativa. Està clar que arribar a un equilibri és díficil; però hi ha.

Per cert, els temes de Dénia i El Puig son molt grossos; caldria liderar a eixes ciutats al Bloc com referent de democràcia i respecte a la decisió de la ciutadania i de pas incorporar a la vida social d'on se governe noves vies de participació. Ja s'ha vist que el pacte anti-transfuguisme és aigua mullada, que proposen des de la secretaria nacional un nou acord nacionalment valencià anti-transfuguisme sinó açò serà una risa de país, casa pepe..

Anònim ha dit...

Com que tens moderats els comentaris, és a dir controlats per tu els que es publiquen i els que no, et faré un comentari curt.
Tot açò que dius són collonades.

Raimon Galiana

P.S. Quan qui controle els meus comentaris siga jo, t'els faré més llargs i raonats.

Bon Dia Comunicacio SL ha dit...

Molt bé ALCA, has fet una bona exposició.

Pepa per favor més acció. Hem de començar la campanya electoral JA. En tots els sentits, crear ambient en els colectius i comarques. Activarnos amb força.

Aprofitar esdeveniments com la Declaració valencianista per unificar el nacionalisme politic valencià.

I sobre tot no deixar-nos furtar el discurs valencianista pel PP.

Anònim ha dit...

Perquè és negatiu que la gent ens veja com un partit de centre i no els més esquerrans i més col·legues de l' Stalin?
Sí, segurament al centre (eixa zona boirosa de gent diferent) no hi han massa votants del bloc, com tampoc hi havíen no fa massa (ja tinc una edat) del PP.
El PP també ha apostat estes eleccions a mantindre el seu electorat i ho ha pagat amb una derrota.

Anònim ha dit...

Jo no sóc un analista electoral, però duc ja més de 20 anys treballant en política en el meu poble i amb el bloc.
Tots els experts electorals diuen que les eleccions les decideixen qui més vots replega del centre. El PSOE a les passades així ho va fer i també el PP valencià a les autonòmiques.
La proposta que jo faig és no oblidar aquest segment de l'electorat. No dic que ens declarem de centre, però sí no "espantar" este electorat, que és ampli i potent. De fet, el BLOC en molts pobles on té un bon resultat electoral municipal "pesca" d'eixe electorat.
Jo crec que hi ha més electorat procliu al bloc en este sector de gent del que puguem pensar. També afirme que a l'esquerra del psoe només hi ha misèria i compania (entre tots no s'arriba ni al 5% a les últimes). I tal com va la societat actual, radicalitzar-se més i ser més extremat que tots només durà al fracàs, com així ha passat a les generals i a les autonòmiques (en els dos casos dos grans fracassos). Si no corregim prompte, no farem res, fracàs darrere de fracàs.

Anònim ha dit...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the SBTVD, I hope you enjoy. The address is http://sbtvd.blogspot.com. A hug.

Anònim ha dit...

Pepa, estic amb tu!

Anònim ha dit...

Tots els analistes saben llegir molt be, amb dades i tot, i ens poden i saber convèncer abans de les el·leccions i ens marquen el camí després de les el·lecions. La resta com jo som simples i aficionats però jo llegeixo el següent.
1.- A l'estat solament s'han mantés els partits nacionalistes menys d'esquerres. Per que fins i tot el Bloque és ara menys d'esquerres
2.- A la resta d'Europa sembla que menys a Alemanya, que sempre porta un altre ritme, l'esquerra a l'esquerra de la socialdemocràcia ha perdut força si més no a desaparegut, malgrat la relevància dels seus dirigents en cap.
3.- Al P.V. la dreta ha sabut articular un missatge nacionalista valencià alhora que espanyol sense que cap dels dos siga excloent fonamentat en l'orgull i altres experiències no tangibles que tenen a veure en la fel, en el subconscient en tots aquells elements de la passió menys quantificable i més lluny de la raó. Per cert nosaltres i l'altra opossició s'empenya en contestar-li amb la raó i dades cientifiques, que evidentment els votants ni escolten, ni se les creuen. Això que els altres disposen de mitjans de comunicació adscrits i fidels. De fet ni els afecta els casos de corrupció a nivell municipal ni a nivell estatal (un cas com a Berlusconi a Itàlia)
4.- En aquesta desfeta de l'altre partit de l'opossició valenciana ni el BLOC ni el Compromís ni la iniciativa a tingut cap guany... per què serà
5.- Em vaig creure al seu dia que Pere no havia arribat al 5% per no haver deixat clara la nostra postura d'esquerra nacionalista però llegint el temps desde ahui crec que eixa interpretació va ser errada. Mai més ens hem acostat a aquell nombre de persones que cregueren en nosaltres.
CONCLUSSIÓ.- No estic demanant un canvi d'estratègia sino ser conscient que el nostre moment no arriba encara, que caldrà continuar fent fortes les assamblees locals, que caldrà expansionar els col·lectius locals, que caldrà refermar els morlament els militants i sobretot fer-los creure en el nostre projecte, que es fien de la possibilitat del nostre projecte... per que em sembla que, en aquesta llarga travessia del desert, perdem les forçes
3.-

Anònim ha dit...

Que enganyats esteu !!! Que en les enquestes sols s'identifiquen amb la denominació "centre" el 20% de l'electorat no vol dir que el centre sociològic al País Valencià està composat pel dit percentatge, noooo!! Greu errada!!! El centre és aquell electorat susceptible de canviar el seu vot en funció de les circumstàncies, i per tant, és on és pot captar nous vots. Allà en els extrems, on el vot és molt més ideològic i tancat, mai trobareu vots per crèixer. Aiiii Pepeta, tants anys en política activa i quan poc heu après. Amb la dinàmica que portàveu amb Pere Mayor, a dia de hui, tindrieu prescència a Corts sense haver-se de lligar-se de mans i doblegar-se al sectarisme del comunisme en decadència. Però que li farem, hui per hui hau perdut tota la dignitat i ja mai més alçareu el cap de l'ala. El 2011 haureu de fer el Compromís un altre cop perquè sinò no traureu ni 40.000 vots. Els actuals dirigents ja no il·lusioneu, no sou nacionalistes, sou gent sense escrúpols que hau venut per dos quinzets tot el treball de consolidació d'un valencianime sense lligament de mans. Ara sou verds, ecosocialistes, altermundistes, eurocomunistes,.... i finalment, un poc nacionalistes. Massa vaixells per a tant poca vel·la. Gràcies per escoltar-me.

Pepa Chesa ha dit...

A l'anònim anterior
A pesar de discrepar del que dius, a mi no se m'ocorreria mai donar patents de nacionalisme a ningú.
Que no soc nacionalista? Veges perquè m'he deixat la pell tota la vida. I m'he venut? Per què? Per la misèria de sou que guanye tots els messos?.
Anònim, argumenta políticament. si us plau. I si pots identificar-te, com faig jo, millor. Des de l'anonimat es molt fàcil destruir als demès.