El PAÍS VALENCIÀ I ESPANYA
En els darrers temps, per motius ben diversos, la Constitució espanyola s’ha convertit en protagonista indiscutible de l’actualitat política, bé per plantejar-ne la seua reforma, o bé –en la majoria dels casos– per convertir-la en un fre per a tots aquells que plantegem avançar cap a un altre model d’organització de l’estat espanyol. Des d’una òptica nacionalista i valenciana la Constitució de 1978 no ens deixa gens satisfets i creiem necessària una reforma en profunditat de la Carta Magna perquè garantisca la plurinacionalitat de l’estat i, per tant, que el poble valencià puga exercir el seus drets polítics com a nació.
L’estat espanyol és, a pesar de l’exaltació que alguns fan de la descentralització autonòmica, un dels països més centralitzats d’Europa, i això es nota especialment als mitjans de comunicació. En el nostre cas, fora de la televisió i ràdio públiques valencianes, de la premsa escrita –bàsicament provincial– o dels mitjans d’abast local i comarcal, la major part de la informació política de la ciutadania valenciana prové de les institucions centrals de l’estat. Per dir-ho més clar: el Parlament espanyol o el Govern central són millor coneguts pels valencians i valencianes que les nostres Corts o el Consell, i això com a conseqüència d’un context comunicatiu fortament centralitzat.
Però a més de l’oportunitat mediàtica, no hi ha cap mena de dubte que bona part de les decisions que afecten la vida quotidiana de la nostra ciutadania es prenen a Madrid. De fet, moltes més de les que nosaltres voldríem: dels Pressupostos Generals de l’Estat depén el finançament de la Generalitat; a Madrid es dissenyen les principals infrastructures; el govern de l’estat pren decisions en relació a ports i aeroports, defensa, costes, presons, seguretat etc.
És el nostre compromís treballar per la construcció d’un estat plurinacional, plurilingüe, on la solidaritat no siga una excusa per espoliar el nostre país sense tan sols conéixer que aportem i que gaudim o que ens manca en cadascun dels territoris, amb un marc legal suficientment obert com per garantir el dret d’autodeterminació de les nacions que el formen i, a més, un estat respectuós amb el medi ambient, amb els drets civils i amb la pau com a nucli central de les relacions internacionals.
2 comentaris:
Hola Pepa,
totalment d'acord. La conseqüència d'això és que no hi ha discursos centrats en el P.V. Les narratives que consumeixen els valencians estan pensades per/respecte a Madrid i en clau estatal. Aquesta és una de les raons per la qual cada vegada serà més difícil de parlar d'una identitat valenciana perquè les identitats són construïdes bàsicament en l'esfera discursiva. Hi ha el que jo defineixc com una 'manca d'accés a discursos sobre la pròpia comunitat'.
Besets.
AVE PER L'HORTA NORD OBJECTIU GONZALEZ PONS
"Atacar a Gonzalez Pons", en este tema va promete en campanya que canviaria el traçat del AVE per l'horta nord, a tota veu... POSEU a este tio contra les cordes, ara toca, a més ell esta postulant-se per ser secretari general del PP i això pot ser ens donaria premsa, hi ha que organitzar el tema parlar amb alcaldes i recordarli la PROMESA que va fer en eleccions i tractar-lo de mentirer com als del PSOE en el seu dia. Uns trairen l'horta USd i els altres l'horta Nord.
A més heu d'intentar vendreu molt be el atac a Gonzalez Pons, pk si es fa be ixirem en molts mitjans, EL MUNDO i LA COPE no estan precisament del costat de MARIANO-PONS i això de segur es aprofitable per noslatres.
Publica un comentari a l'entrada