15.3.08

PARLEM-NE

La ciutadania té el dret a exigir que el seu vot siga útil per dur a la pràctica les polítiques que afecten el seu benestar general. I, en el procés electoral, la percepció d'esta utilitat és central en la decisió final del vot.
El Partit Popular fa molts anys que és el partit hegemònic del sistema polític valencià: des de les Generals de 1993, fa 15 anys, ha guanyat amb molta diferència totes les eleccions que s'han celebrat al País Valencià. I quan, el 2004, semblava que el cicle anava tancant-se, arriba el 2007 i la distància entre el PSOE i el PP s'amplia. El PP va guanyar les Generals al País Valencià abans que a Espanya; i mentre a Espanya el PSOE ja ha guanyat dues eleccions, al País Valencià la distància a favor del PP s'amplia.

El votant mitjà del BLOC a les Eleccions Autonòmiques, incloses les de 2003, és un votant que, en una escala ideològica de l'1 al 10 (on l'1 és l'extrema esquerra i el 10 l'extrema dreta), se situa al voltant del 3,2. Per tant, el votant mitjà del BLOC a les eleccions on millors resultats obtenim és un votant valencianista d'esquerra (a les municipals el votant mitjà del BLOC es modera una mica i se situa al voltant del 3,5). En este eix ideològic, el votant mitjà d'EU se situa al voltant del 2,9. Este eix ideològic és el que bàsicament visibilitza la societat valenciana i esta proximitat entre votants es la que va aconsellar els acords que conformaren Compromís pel País Valencià a les Autonòmiques de 2007. És cert, i n'érem conscients, que el votant mitjà del BLOC se situa bastant allunyat dels votants mitjans de tota la resta de partits polítics valencians. I quan dic tota la resta és tota la resta. Cap altre votant manifesta un nivell tan elevat d'identitat valenciana com el del BLOC; i, precisament, el votant mitjà d'EU s'expressa amb una identitat espanyola bastant nítida. És esta distància identitària la que ens ajuda a entendre els resultats de Compromís a les Autonòmiques de 2007. Però, no ens enganyem. El votant mitjà de Compromís és més pròxim al votant mitjà del BLOC que no al d'EU. La pèrdua de vots de la suma va ser deguda de manera destacada a la fugida d'antics votants d'EU que no votaren a Compromís. Així ens ho diuen les dades, i així ho ha entés també Iniciativa del Poble Valencià, conformada per la gent més valencianista d'EU: altrament no hagueren donat el pas d'escindir-se d'EU per entendre's, que no fusionar-se, amb el BLOC; i conformar un espai electoral de progrés social valencianista. Un espai polític de progrés social valencianista que el PSOE és incapaç d'oferir al País Valencià, perquè no forma part del seu projecte modernitzador d'Espanya. I és la conformació d'eixa política de progrés social valencianista l'única capaç de guanyar vots en el terreny tradicionalment ocupat pel PSOE.
Davant unes Eleccions Generals, al votant mitjà del BLOC, valencianista i d'esquerra, li espanta la possibilitat de tindre un govern del PP, no només a la Generalitat, sinó també a l'Estat: es tracta del votant més crític amb el PP, més crític encara que els votants d'EU (que comparteixen l'espanyolitat amb el partit de la dreta). Així, davant el dubte generat per una campanya presidencialista, promotora del bipartidisme i la por, el votant mitjà del BLOC a les autonòmiques i municipals vota PSOE, per a evitar l'arribada d'un govern del PP també a Madrid, les polítiques del qual se situen a les antípodes de les seues preferències ideològiques i identitàries.
La proposta electoral BLOC-INICIATIVA-VERDS no ha tingut el temps suficient de maduració i treball de base, ni evidentment la projecció mediàtica necessària per competir a unes eleccions com les Generals, en les que els votants han pogut vore més sovint la Rosa Díez, entrevistada per diverses cadenes espanyoles, que als nostres candidats.
El BLOC té el repte de fer arribar el seu ideari valencianista i de progrés a la societat valenciana, i sobretot a aquell sector més permeable a les nostres propostes.
El BLOC fa política valencianista tots els dies i en tots els llocs on està present, als Ajuntaments i a les Corts valencianes. Si és així, ¿perquè els valencians i les valencianes no perceben al BLOC com l'opció que més útil pot ser als seus interessos?. De tot açò haurem de parlar també en la Convenció que celebrarem pròximament. D'eixe debat hauria d'eixir un posicionament polític clar del BLOC i aclarir la manera de dur-lo a terme.
A pesar dels desastrosos resultats que vam obtindre el passat 9M, veig amb optimisme el futur del nacionalisme valencià. El BLOC és una organització forta, bastant ben distribuïda territorialment (amb el dèficit de les zones castellano-parlants), amb lideratges forts a nivell local i comarcal, que puja de militants i simpatitzants i que, de segur, sabrà trobar el millor camí per tal de consolidar-nos com la força política que necessita este país.
Voleu dir que entre tots i totes no ho podem aconseguir?. Crec que si.
Dit això, pense que hem de començar a reforçar el partit. I reforçar vol dir liderar. Tenim molt bona gent que està fent molt bona faena al territori. Segurament, sense aquesta xarxa i el treball que s'està fent, els resultats electorals haurien estat pitjors. Ens espera una faena intensa i estem a temps de rectificar en allò que considerem necessari i reforçar allò que ja fem be.
Parlem-ne. Ara, només passen les vacances de Falles i Setmana Santa comencem, tranquil·lament, a debatre entre nosaltres, sense apriorismes, ni manies. Hem de millorar en moltes coses, aprendre dels errors, i consensuar una fulla de ruta que ens duga a l'èxit electoral al 2011.

12 comentaris:

Rosella ha dit...

bones idees Pepa i espere que els desitjos que teniu ( i que jo compartisc) d'un debat tranquil i profund siguen possibles en la convenció que proposeu...però tinc una miqueta de por...d'alguns que hi acudiran amb prejudicis, manies i fins i tot un puntet de mala fe...

Alexandre Crespo i Durà ha dit...

Hola de nou, Pepa.

Agraïsc que a la teu segona anàlisi post-electoral arreplegues alguns dubtes i preocupacions que t'havia suggerit a la meua anterior intervenció.

Bo, espere que gaudiu d'unes bones vacances tu i Rafa. Què ens esperen uns mesos de dur treball.

Per cert, això de l'espai de progrés social valencià sona força bé! Vernissat de taronja millor encara.

Wences ha dit...

Gràcies Pepa per la teua anàlisi. Després d'escoltar les paraules d'una dona amb tanta experiència política com tu, i sentir-me'n plenament identificat, em sent amb més ànims de continuar treballant.

Eco Taronja ha dit...

Pepa tot això està molt be, però hem de tindre en compte que la gran massa de valencians es situen vora el centre i o vora l'esquerra. Ho tenim en compte açò o mai no pasarem de ser un partit amb presència útil a la política valenciana.
Tu ho has dit el votant del Bloc a les municipals tira més al centre.
On està la força del Bloc? Tu també ho has dit, als municipis.

En fi bones vacances i espere que carregues les piles perquè el consell s'espera fortet.

Anònim ha dit...

Unes reflexions molt encertades

alex ha dit...

En aquest moment ,el fracás del compromis es una losa. El Bloc a de superar aquest conflicte amb noves cares i nous mensagtes.

Anònim ha dit...

A l'amic Àlex.

Compromís va ser un fracàs no per part nostra, donat que allí on estem nosaltres vàrem traure uns resultats més que dignes, simplement perquè nosaltres oferíem programa, mentre algun component d'EU, en aquest cas el PCPV oferia el missatge del NO a tot, sense argumentar res de res i sense oferir cap cosa.

Evidenment els resultats de les eleccions generals han estat uns mals resultats, però us heu de quedar en una cosa la il.lusió que va haver-hi durant la campanya electorals que es va trencar el fatídic divendres 7 de març amb l'execrable assessinat del nostre companys del PSE a Euskadi, o teníem complicat eixa mateix divendres ho teníem impossible. Ara cal reflexionar i orientar els missatges que toquen cap a les eleccions autonòmiques del 2011, on entrarem per la porta gran a les Corts Valencianes de la mà del nostre Secretari General Enric Morera i de la nostra secretària d'organització Pepa Chesa així com la resta de membres de l'executiva general del BLOC, toca treballar per portar la veu del valencianisme progressista allà on pertoca.

Per cert Pepa la setmana que ve et faig arribar la documentació que em reclames.

Ferran Seguí

Anònim ha dit...

Crec que és fals això de que els valencians es situen en el centre esquerra, no se d´on ix quan el PP trau els resultats que trau.
Som de les autonomies més a la dreta i menys nacionalistes i a partir d´ací cal treballar.

Pepa Chesa ha dit...

A Anònim anterior

No he dit en cap lloc que els valencians es situen al centre esquerra. He dit això del votant mitjà del BLOC, i és exactament això el que ens mostren les dades de tots els estudis, tant interns, com externs.

Anònim ha dit...

Sí, dius moltes coses encertades, enhorabona per l’anàlisi.

Ara bé, amb el teu permís m’agradaria fer algunes aportacions, que formen part d’un estudi un poc més complet i que només volen contribuir de manera constructiva al periode de reflexió que encetem.

Es tracta de la percepció que la societat valenciana té on es situa el BLOC dins l’eix esquerra-dreta.

Les dades corresponen al “Centro de Investigaciones Sociológicas” i recullen les respostes en els diferents estudis en que apareix el BLOC a la següent pregunta:
“¿Y en qué casilla del 1 al 10 colocaría usted a cada uno de los siguientes partidos?”
sent l’1 l’extrema esquerra i el 10 l’extrema dreta.

ANYS 2002 2003 2004 2005 2007
PP 7,36 7,38 7,61 7,40 7,46
UV 6,52 6,02 6,21 6,99 no apareix
PSOE3,95 4,16 3,95 3,95 3,91
BNV 3,89 4,34 3,76 4,29 2,92
EU 2,36 2,52 2,27 2,21 2,45

Entre desembre de 2005 i juny de 2007 s’aprecia un significatiu canvi la situació ideològica del lloc on la societat valenciana situa el BLOC dins l’eix esquerra-dreta, passant del 4,29 al 2,92 en a penes any i mig. De fet, si examinem els demés partits, el nostre és l’únic que varia de forma significativa eixa percepció. Des del punt de vista estratègic cal considerar-ho un éxit. Com que el situar el BLOC “a l’esquerra del PSOE” i a l’hora aproparse a EU (o a algun dels seus sectors) era la prioritat del partit a través de la coalició de Compromís, cal donar l’enhorabona perquè efectivament s’ha aconseguit.

Una altra cosa és la relació que existeix entre el fet referit i la pèrdua de votants i la desmobilització de simpatitzants i militants, però això ultrapassa l’objectiu d’aquest escrit i no vullguera extemdrem massa.

Reb una respectusa salutació.

Baltasar Alagarda

Anònim ha dit...

Doncs si el votant del Bloc és de centre-esquerra i la societat de centre-dreta, sense pedre el nostre vot ni els plantejaments, el creiximent deuría ser pel centre, no per l´esquerra, no?
Ignasi

Anònim ha dit...

Al darrer estudi del CIS que he referit abans (01/06/2007 CIS. POSTELECTORAL ELECCIONES AUTONÓMICAS C.VALENCIANA) hi ha un ítem que pot donar llum sobre la resposta anterior.

PREGUNTA 21 Cuando se habla de política se utilizan normalmente las expresiones izquierda y derecha. ¿En qué casilla se colocaría Ud.?

%
Izquierda (1-2) 7.0
(3-4) 27.7
(5-6) 37.9
(7-8) 15.1
Derecha (9-10) 3.1

En el centre-esquerra es situa un 27,7 % dels electors
En el centre pur (fins 5,5) i el centre-dreta més moderat (fins 6) es situa un 37,9 % dels electors.

Es a dir, és en la zona del centre on es situa un 65,6 % dels electors.

En, canvi en la zona on s’ha volgut situar el BLOC (2,92) només hi ha un 7,0 % dels electors per a totes les formacions que competieixen(EUPV-IPV, el BLOC i tots els partits menuts d’esquerra, verds i demés).

És, evidentment, pel centre per l'únic lloc per on es pot créixer, com va quedar prou clar al 2003.

Salut

Baltasar Alagarda