Quan Zaplana va abandonar la Generalitat per convertir-se en ministre, va delegar en José Luis Olivas i va dessignar Francisco Camps com a candidat, semblava que el cicle del PP començava a esgotar-se. Que el president de la Generalitat abandone, com ho va fer Zaplana, era un fet políticament molt destacable, una decisió molt agosarada que podria passar-los factura. Però en això, com en tantes altres coses, el PP valencià ha comptat amb el suport dels mitjans de comunicació, bàsicament de la televisió pública valenciana, que ha estat l’instrument més útil per a les victòries electorals del PP. La marxa de Zaplana, en un país amb un sentiment identitari relativament feble com el nostre, es va vendre com un salt endavant: es faria ministre!, per la qual cosa no va fer més que consolidar l’avantatge del PP, que va aconseguir que un desconegut Camps es convertira en president.
Cal reconéixer que Camps va intentar, al principi de la legislatura, marcar distàncies amb Zaplana i prendre un perfil d’un tímid valencianisme, però com ha anat avançant la legislatura, l’enfrontament intern al PP valencià i, sobretot, el canvi de govern a Espanya, ha fet que el PP de Camps haja tret la seua cara més ultraconservadora, demagoga i anticatalanista. Això li ha fet guanyar-se suports en moments puntuals, especialment front a un PSOE que, en estes estratègies, es veu empresonat, però crec que cada dia més valencians i valencianes s’adonen que, més enllà de
Canal 9, el País arrossega un seguit de problemes que el PP és incapaç de resoldre.
Permeteu-me que torne a parlar de Canal 9 perquè és clau per entendre un fet: que l’opinió pública valenciana s’informe a través dels mitjans espanyols, i no dels valencians. L’escassa qualitat de Canal 9, i particularment dels seus informatius, amb una pèssima i interessada informació sobre política valenciana, ha fet des de fa anys que la política que compte per als valencians i valencianes siga l’espanyola, que és la que apareix als noticiaris “seriosos” de les cadenes estatals. Això ha provocat, per exemple, un coneixement molt més alt dels polítics espanyols que dels valencians i ha contribuït també a què els debats polítics centrals en la societat valenciana hagen estat els d’abast estatal.
El particular, per dir-li d’alguna manera, context informatiu valencià explica també que els intents del PP valencià per tirar ma del victimisme i del greuge comparatiu no hagen reeixit. Són discursos fonamentalment adreçats a un sector de la població d’edat avançada i nivell d’estudis mitjà-baix, però este no és el sector numèricament més important de la societat valenciana.
Davant d’esta situació, la recepció de
TV3 al País Valencià suposa una entrada d’aire fresc en el panorama comunicatiu. I ara Camps i el PP volen tancar-la. No em detindré en analitzar les causes, que molts bloguistes ja han fet i amb els que estic d’acord (vegeu el post “
Per la TV3” al
Blog d’Enric Morera), però si diré que en l’era de la comunicació global, que vullguen impedir-nos vore una televisió que es realitza al país veí, a Catalunya, és inadmissible. Que cansat resulta lluitar pel que és evident!, que deia
Cambó.
3 comentaris:
Volem vore TV3!!!
Camps botifler.
Quina vergonya tot això de TV3,semblava que després de 21 anys tot això quedaria resolt d'una vegada,ahir van dir al Telenotícies que de moment no s'havien precintat els repetidors i que tot això trigarà encara bastant temps perquè el tema s'ha "judicialitzat" i està als tribunals,així que sembla que almenys de moment hi ha una "treva".
I jo em pregunto:perquè TVE es pot veure a Cuba Florida i TV3 no es pot veure al País Valencià?? (o Canal 9 a Catalunya-tot i que jo la veig per la Via Digital i no val gran cosa:la meitat és en castellà i els informatius són superpeperos,-Punt 2 si que m'agradaria veure-)
Totes les tvs en la nostra llengua (TV3,Canal 33,3/24,Canal 9,Punt 2,Info tv,IB3,Canal Català,Andorra tv)s'haurien de poder veure a tots els territoris i haurien de poder ser 100% en la nostra llengua.
MOCIÓ APROVADA PER L’AJUNTAMENT DE LA VALL DE GALLINERA EN FAVOR DE LES EMISSIONS DE TV3.
La Corporació Municipal de La Vall de Gallinera, a proposta del grup muncipal del BNV, davant del conflicte suscitat per les emissions de TV3 al territori valencià,
MANIFESTA
1. Els nostres representants han pres una mesura política contrària als valors de llibertat propis d’un país europeu i democràtic.
2. La mesura de tancament de quatre canals de televisió al País Valencià no és aïllada ni casual. La impunitat en que hom ha restat, quan a València s'han atacat llibreries, centres culturals i escoles, sense castigar o depurar responsabilitats, o s'ha impedit que actuen músics, actors o artistes perquè s’expressen en valencià, mostra el caràcter antidemocràtic de qui governa.
3. Som a favor de la racionalitat i contra els abusos d’un govern que no atén les denúncies presentades per prohoms de la vida cultural, universitària, associativa, d’ací i d’arreu d’Europa.
4. La mesura és contrària a l’ús de la llengua dels valencians, ja que eliminarà un dels pocs mitjans que s’expressa en la llengua comuna.
5. Un dels objectius principals d’un govern és potenciar l’ús de la llengua del seu país, i encara més si aquella està amenaçada.
6. En l’era digital, eliminar canals de TV, com a moneda de canvi d’interessos particulars, no s’ajusta a les llibertats guanyades en democràcia ni defineix la societat moderna que volem ser.
7. La Unió Europea, en la Carta en defensa de les llengües minoritzades, anima a potenciar-ne l’ús. L’acció del govern valencià atempta contra els organismes europeus i ens elimina mínims democràtics imprescindibles.
8. Posicionar-ne contra la llengua ataca directament l’escola valenciana i l’aprenentatge dels xiquets valencians. L’escola ha d'estar per damunt de les febleses polítiques, i s'ha d’alimentar dels àmbits de diàleg, de debat, de pluralitat, de coneixement i de respecte mutu. Els xiquets d’aquest país i de qualsevol país mereixen un clima de convivència per damunt d’interessos partidistes.
9. Som a favor de la riquesa i de la diversitat cultural. Defensem l'emissió de qualsevol canal de TV en la llengua del país, incloent-hi InfoTV, i encara exigim que altres mitjans públics i privats, facen també un ús rigorós de la llengua.
10. I de la mateixa manera, li demanem al ministre d'Indústria del govern de l'Estat, Joan Clos, que reconegui públicament i per escrit els acords convinguts verbalment pel seu antecessor i actual president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, amb Acció Cultural del País Valencià, com una manera d'aturar legalment el procediment judicial pel qual pretenen impedir la recepció d’aquestes emissions.
11. Aquesta Corporació considera necessari aprofitar el procés d'implantació de la TDT per tal d'institucionalitzar un acord de reciprocitat entre Canal 9 i TV3, tal i com es preveia en el marc de l'euroregió. La missió específica de servei públic que comparteixen aquestes televisions es veuria així enfortida en benefici dels ciutadans de totes dues comunitats. Aquesta reciprocitat s'emmarca en el principi del preàmbul de la Constitució de protegir els pobles d'Espanya en l'exercici de les seves cultures i tradicions, llengües i institucions. Aquesta riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d'Espanya és, segons el mandat constitucional, un patrimoni cultural comú que ha de ser objecte de respecte i protecció especials.
12.Aixímateix, aquesta Corporació demana a les autoritats pertinents que les zones de l’interior de la Marina Alta, puguen rebre també la senyal digital, el més promete posible, i aquesta incloga els canals de la CCRTV .
13. L’Alcaldessa donarà la màxima difusió a aquesta moció i sera tramesa al President de la Generalitat Valenciana, al President de la Generalitat Catalana, al Ministre d’indústria i a l’Associació Acció Cultural del País Valencià
La Vall de Gallinera, 29 de març de 2007
Publica un comentari a l'entrada