8.11.07

PRESSUPOSTOS

El dilluns 29 d’octubre, el conseller d’Economia i vice-president segon del Consell, Gerardo Camps, va presentar en Les Corts el projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat per a l’any 2008. La Llei de Pressupostos és la més important de l’any, ja que evidencia el conjunt de polítiques del govern, en aquest cas, del govern del PP.
El pressupost de la Generalitat per a l’any que ve puja un total de 13.828 M €.
Si analitzem alguns aspectes d’este pressupost, veiem que hi ha un fort increment de les despeses del Capítol 1: Personal. En total, suposa el 36,4% del total del pressupost, el que significa 6 o 7 punts per damunt de la mitjana de les CCAA. És a dir, quasi la meitat de les despeses del pressupost se’n va en pagar nòmines.
En el conjunt del pressupost, hi ha poc pes de les inversions reals (Cap 6). I la meitat de les inversions són gestionades per les empreses públiques. Moltes empreses, que no són tals (viuen de les transferències de les Conselleries de les que depenen), han estat creades per tal d’eludir els mecanismes de control més rigorosos de la contractació administrativa. Només cal veure successius informes de la Sindicatura de Comptes.
Al pressupost per a l’any 2008, no es redueix l’endeutament que actualment és el major endeutament de totes les CCAA, l’11,3 % del PIB, quan la mitjana estatal és el 5,7. Només RTVV ja deu 1.145 milions d’euros.
Des del BLOC qualifiquem l’actual projecte de pressupostos com OCULTISTA, NO REALISTA I REGRESSIU.
Ocultista, perquè és inintel·ligible per els ciutadans i perquè és impossible saber on aniran els diners previstos en el capítol d’inversions.
No realista, perquè no afronta els nous reptes de competitivitat que precisa l’economia valenciana
Regressiu, perquè augmenten més les quantitats consignades dins dels quatre primers capítols, que representen la despesa corrent, especialment el de personal que augmenta un 11%; mentre que proporcionalment els capítols 6 i 7, que indiquen la inversió, creixen només un 3,5 %, la meitat de l’augment global del pressupost. Esta característica de pressupost regressiu, socialment parlant, s’evidencia en el pressupost d’Educació, on podem veure que les inversions en construccions escolars d’Educació Primària són de poc més de 17 milions mentre que la contribució als concerts escolars amb l’ensenyament privat és de 300 milions, fet que es repeteix en les construccions de Secundària. I les inversions en Sanitat disminueixen respecte del 2007.
Caldrà presentar moltes esmenes a estos pressupostos, i esperem que el PP no faça ús de la seua prepotència i en prenga algunes en consideració. Només així aconseguirem millorar-lo.
El BLOC celebrarà este dissabte que ve, dia 10 de novembre, una jornada a la que assistiran més d’un centenar de càrrecs públics i militants, per tal de parlar de Pressupostos participatius i transparents. Segur que serà profitosa i servirà perquè fem les coses de manera diferent, des de baix cap a dalt i comptant amb la ciutadania.


-